Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

V brněnské nemocnici pěstují vlastní konopí. K pacientům se látka dostane ve formě tobolek

Svatoanenská nemocnice v Brně podává svým pacientům konopné tobolky k úlevě od bolesti už několik let. Doposud museli lékárníci tuto látku kupovat, nyní však pracovníci dosáhli takové kvality, že mohou vlastnoručně vypěstované konopí využít i pro léčebné účely.

Nemocnice pěstuje konopí

Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně je průkopníkem v oblasti léčebného konopí. Léky z rostliny sice byly pacientům například proti bolesti předepisovány už několik let, až nyní se však v jejich výzkumu a výrobě stala nemocnice samostatnou. Svatoanenská nemocnice tak potvrzuje svou pozici české jedničky v oblasti výzkumu a léčby konopím.

Do nemocniční lékárny v těchto dnech putují dvě dávky konopí pro léčebné použití. „Jedna je s vyváženým poměrem obsahových látek THC a CBD, ta druhá je s vysokým obsahem THC. O tom, která bude jakému pacientovi předepsána, rozhoduje lékař,“ vysvětlil v tiskové zprávě vedoucí výzkumník Václav Trojan.

V České republice je legální osobní užívání konopí s obsahem THC vyšším než jedno procento, avšak jeho distribuce a prodej jsou zakázány. Brněnská nemocnice jedním z mála zařízení, které má licenci k pěstování konopí pro léčebné účely.

Tobolky pro pacienty

Léčebné konopné tobolky, které se připravují přímo v nemocniční lékárně, jsou novinkou a poskytují léčbu pro pacienty s chronickou bolestí. Konopné léky jsou úspěšně používány pro pacienty s bolestmi zad, artrózami a revmatem. Bezpečnostní rizika konopných léků jsou podle lékařů mírná až nulová. Výzkumníci se také zamýšlejí nad potenciálem léčebného konopí v oblasti neurologie a dermatologie.

Konopné tobolky znamenají pro brněnskou nemocnici další prvenství. „Historicky poprvé se u nás zavedlo používání rostliny konopí v kapslích, které připravujeme přímo v naší lékárně,“ doplnil vedoucí nemocniční lékárny Martin Šimíček.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FNUSA

Štítky FNUSA, nemocnice, léčba, bolest, lékař, konopí, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V brněnské nemocnici pěstují vlastní konopí. K pacientům se látka dostane ve formě tobolek  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.