Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Na jižní Moravě méně lidí smrká a kašle. Mohou za to jarní prázdniny

Díky jarním prázdninám ubylo na jižní Moravě lidí s respiračními nemocemi. Krajští hygienici zaznamenali v porovnání s předchozím týdnem pokles o deset procent. K dnešnímu dni evidují 2211 nemocných na sto tisíc obyvatel, před týdnem to bylo 2463.

„Nemocnost mírně klesla napříč všemi věkovými skupinami, kromě kategorie lidí starších pětašedesáti let, u kterých naopak nadále stoupá,“ uvedla ředitelka protiepidemického odboru Renata Ciupek. Epidemie má stále vyšší intenzitu než v poslední předcovidové sezoně 2019/2020. Prozatím však nedosahuje parametrů loňské mimořádně silné předvánoční epidemie.

Z celkové nemocnosti se na více než pětině onemocnění podílí chřipka, dominantně je to typ A. Na rozdíl od respiračních infekcí způsobených širokou škálou tzv. nechřipkových respiračních virů má chřipka závažnější průběh s horečkami kolem 40 stupňů Celsia a celkovou schváceností. Tento stav může trvat několik dnů a je velmi vysilující, s rizikem komplikací, upozorňují hygienici.

Nemocnice v kraji s ohledem ne nemocnost omezily návštěvy. Fakultní nemocnice Brno nejprve přistoupila k zákazu návštěv pouze na klinice nemocí plicních a tuberkulózy, ode dneška zákaz rozšířila. Výjimky jsou možné u pacientů v konečné fázi života nebo u dětí. „Nemocnice za uplynulý týden evidovala dvaačtyřicet případů chřipky, z toho devětadvacet u dětí. Stav dvou dětí na pediatrické klinice vyžadoval hospitalizaci na jednotce intenzivní péče“, uvedla mluvčí Pavlína Hořicová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay

Štítky zdraví, chřipka, jarní prázdniny, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jižní Moravě méně lidí smrká a kašle. Mohou za to jarní prázdniny  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.