Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Loni ubylo výjezdů jihomoravských záchranářů. Nejvíce řešili úrazy a stavy po návykových látkách

Zdravotníci v Jihomoravském kraji loni vyjeli více než stu tisícům případů, od předloňska výjezdů o dva tisíce ubylo. Ubylo také pacientů a tísňových volání. Záchranáři zaznamenali méně ošetřených s cévní mozkovou příhodou nebo infarktem, naopak častěji pečovali o lidi po úrazech, požití drog nebo alkoholu či s psychózami.

Mírný pokles výjezdů

Za rok 2023 jihomoravští záchranáři 108 393 výjezdů. Jde o mírný pokles, předloni jich bylo 110 178. „Je to ale počet bez transportů mezi zdravotnickými zařízeními. Pokud bychom přičetli i toto číslo, pak je výsledek 112 411 za loňský rok. Pacientů jsme loni ošetřili 96 517,“ uvedla mluvčí jihomoravských záchranářů Michaela Bothová.

Třetí kategorií, o které si zdravotníci vedou záznamy, jsou události. „Těch jsme vloni zaznamenali 95 323. Rozdíl mezi událostí a výjezdem je, že k jedné události může být vysláno i více vozů a ošetřen pak může být jeden nebo více pacientů. Proto se tyto údaje událostech, výjezdech a pacientech liší,“ vysvětlila Bothová.

Ve srovnání s předloňským rokem došlo podle Bothové k poklesu, i pokud jde o přijatá tísňová volání. Bylo jich 198 188, v roce 2022 jich záchranáři evidovali 276 268.

Snížení má několik důvodů

Mírné snížení počtu výjezdů a událostí připisují zdravotníci hned několika faktorům. „Několik měsíců fungovala dopravní zdravotní služba. Byla to sanitka určená pro převoz pacientů s nejnižším stupněm naléhavosti, tyto výjezdy nejsou v celkovém počtu zahrnuty,“ popsala Bothová.

V roce 2022 navíc podle Bothové ve společnosti ještě doznívalo covidové období, jižní Moravu navíc postihla epidemie onemocnění dýchacích cest a na trhu nebyl dostatek léků.

Chřipková epidemie na jihu Moravy podle hygieniků sílí. Další nemocnice zakazují návštěvy

Počet lidí s respiračními nemocemi na jihu Moravy proti minulému týdnu opět vzrostl, a to o sedmnáct a půl procenta. K dnešnímu dni evidují krajští hygienici 2463 nemocných na sto tisíc obyvatel, před týdnem to bylo 2096.

„Předloni jsme také nově ošetřovali ukrajinské pacienty, kteří již nyní mají svoje praktické lékaře a neobracejí se na nás v takové míře. Významnější pokles počtu hovorů je způsoben i tím, že celou řadu z nich dokáží naši operátoři vyřešit radou a není nutný výjezd posádky,“ Sdělila Bothová.

Záchranáři také věří, že pokles může být způsoben i lepší disciplínou lidí, kteří věnují větší pozornost prevenci. Veřejnost podle zdravotníků více vnímá jejich snahu o edukaci a snaží se před zavoláním na tísňovou linku vyhodnotit, zda je opravdu nutné kontaktovat přímo záchrannou službu. Mnohdy postačí zvolit primární péči, jako je praktik či pohotovost.

Dušnost, úrazy i intoxikace

Nejčastěji jezdily posádky k pacientům s interními a neurologickými diagnózami, konkrétně šlo především o dušnost, slabosti, různé typy bolestí či kolapsy.

Dále záchranáři ošetřovali úrazy, i ty způsobené důsledkem dopravních nehod. Pomáhali také například při porodech, intoxikacích či psychiatrických stavech

 „Navýšení evidujeme v několika kategoriích. Jde o úrazy, dopravní nehody či psychózy. Zaznamenali jsme také větší množství takzvaných škodlivých použití, tedy zhoršení zdravotního stavu v souvislosti s návykovými látkami,“ řekla ředitelka jihomoravské záchranky Hana Albrechtová.

V Brně ukázali záběry, jak zfetovaná žena skáče po střeše obchoďáku

S poutavými záběry se vytasili brněnští policisté, kteří ukázali, jak si poradili s ženou, jež hazardovala na okraji střechy obchodního centra. Potížistka posilněná heroinem pohyby připomínala známou komiksovou postavičku spidermana. Hazardérku...

Naopak ubylo pacientů s cévní mozkovou příhodou resuscitací záchranáři na jihu Moravy provedli 715. Pokles zaznamenali také v kolonce infarkt, s touto diagnózou ošetřili 764 pacientů.

Mimořádné události

Počet mimořádných událostí se oproti roku 2022 zvedl. „V roce 2023 jich náš dispečink aktivoval dvacet. Nejzávažnější z nich byla v červenci kolize dvou autobusů na dálnici D2 nedaleko Brna, ošetřili jsme šestasedmdesát pacientů, jeden člověk zemřel ještě před příjezdem našich zdravotníků,“ uvedla Albrechtová.

Šestasedmdesát zraněných a jednoho mrtvého si vyžádala dnešní srážka autobusů na dálnici D2 u Brna, která byla několik hodin uzavřena v obou směrech. Těžké zranění utrpělo 14 lidí. Zasahovalo 26 zdravotnických posádek a pro těžce zraněné letěly...

Záchranáři na jihu Moravy zřídili také tým specializovaných činností, který má k dispozici několik speciálních vozidel.

Mohou použít velkokapacitní sanitku pro události s vyšším počtem pacientů, bariatrické vozidlo pro pacienty s výraznou nadváhou, terénní vůz určený do hůře přístupných oblastí a sanitku pro pacienty na mimotělním oběhu, který se v případě potřeby může použít i pro pacienty s podezřením na vysoce nakažlivou nemoc.

Moderní vozy i vybavení

Stejně jako v roce 2022 měli záchranáři loni každý den v ostrém provozu k dispozici pětapadesát výjezdových skupin. Změnil se je počet základen, jedna přibyla v Miroslavi na Znojemsku. Nyní jich tedy zdravotníci mají na jižní Moravě i s leteckou záchrankou čtyřiadvacet.

Záchranáři na jižní Moravě se radují z nových základen. K pacientům díky nim dorazí rychleji

Jihomoravští záchranáři dostali po více než roce čekání nový domov. Moderní energeticky úsporné základny otevřeli v Bučovicích a Slavkově. Zázemí, které nahradilo původní budovy, nyní díky svému umístění zajistí rychlejší a pohodlnější výjezdy...

Vrtulník v loňském roce vzlétnul v 836 případech, z toho nočních akcí bylo 171. Ve 110 případech se jednalo o výpomoc jinému kraji. „Důvodem vzletu byl předpoklad směřování pacientů do traumacentra, kardiocentra či popáleninová centra. Dále roli hrála nedostupnost pozemní výjezdové skupiny nebo špatně přístupný terén či potřeba šetrného transportu,“ popsala Abrechtová.

Ohodnoť článek

Foto ZZS JMK

Štítky ZZS JMK, záchranáři, úraz, statistika, sanitka, základna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Loni ubylo výjezdů jihomoravských záchranářů. Nejvíce řešili úrazy a stavy po návykových látkách  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.