Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Při srážce dvou autobusů na dálnici u Brna se zranily desítky lidí. Jeden řidič zemřel

, aktualizováno 17. července 2023, 20:37

Šestasedmdesát zraněných a jednoho mrtvého si vyžádala dnešní srážka autobusů na dálnici D2 u Brna, která byla několik hodin uzavřena v obou směrech. Těžké zranění utrpělo 14 lidí. Zasahovalo 26 zdravotnických posádek a pro těžce zraněné letěly tři vrtulníky, na místě byli také hasiči a policisté. Jeden vůz patřil společnosti FlixBus.

U vážné dopravní nehody dvou autobusů na dálnici D2 u Brna zasahovaly všechny složky Integrovaného záchranného systému. Hasiči vyprostili 12 osob, na místě bylo přes 70 zraněných osob, někteří měli zranění vážná. Jeden z řidičů podle policistů zemřel. Pro těžce zraněné přiletěly tři vrtulníky, z Jihomoravského, Olomouckého kraje a z Vysočiny, zraněné přepravily do nemocnic na jihu Moravy. Na místo byla vyslána i psychologická pomoc.  

Ředitelka jihomoravské zdravotnické záchranné služby Hana Albrechtová řekla, že při nehodě utrpělo vážná zranění čtrnáct cestujících. „Dalších 47 bylo zraněno středně těžce nebo lehce. Zranění zahrnovala zlomeniny či otevřené rány. Zásah na místě již skončil, všichni zranění bylo dopraveni do jihomoravských nemocnic, nebylo nutné nikoho převážet mimo kraj,“ dodala. 

Zasahovalo 26 zdravotnických posádek se sanitními vozy, třemi vrtulníky a velkokapacitním vozem ATEGO, který je určen především k evakuaci a hromadným transportům osob. „Traumaplán je aktivovaný v brněnských nemocnicích, v nemocnici Břeclav, Vyškov a Ivančice, informované jsou i fakultní nemocnice v Olomouci a Hradci Králové," doplnila. Úmrtí jednoho z účastníků nehody potvrdil mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška s tím, že tělo museli z autobusu vyprošťovat.

Příčinu zjišťují

Jeden z autobusů patřil společnosti FlixBus. Podle mluvčího Tomáš Beránka do něj zezadu narazil jiný autobus. Při srážce se vysypalo sklo zhruba do třetiny autobusu. Na jeho palubě bylo 35 cestujících a dva řidiči. „V současné době nejsou k dispozici žádné potvrzené informace o příčinách nehody,“ informoval.

FlixBus měl namířeno z Budapešti do Prahy. Společnost spustila takzvanou horkou linku, která je k dispozici všem cestujícím a rodinám, kteří chtějí získat další informace. Krizové infocentrum nabídli také hasiči.

Práci záchranářů ocenil i premiér Petr Fiala (ODS). „Děkuji záchranným složkám za rychlou reakci," napsal na twitteru. „Myslím na všechny zraněné a vyjadřuji upřímnou soustrast blízkým řidiče, který přišel o život,“ uvedl. Všem, kteří s řešením následků nehody pomohli, poděkoval prostřednictvím twitteru za profesionální práci v tak náročné situaci také ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Dopravní komplikace

Nehoda se stala mezi sjezdy na Chrlice a Blučinu. Mluvčí jihomoravských policistů David Chaloupka sdělil, že se nehoda stala ve směru na Brno. Od 15:52 byla dálnice v místě uzavřena v obou směrech. Podle informací na serveru Dopravniinfo.cz se tvořily kolony nejen na D2, ale i na sjezdech z D1 na D2 a na souběžné silnici číslo 52 na Rajhrad. 

„Ve směru na Břeclav lze opustit dálnici na exitu Modřice a dále lze pokračovat přes Rajhrad a Blučinu zpět na D2,“ doporučili policisté.Ve směru na Brno vede možná objížďka po stejné trase. Alternativně lze směřovat na Brno směřovat přes Měnín a Chrlice. V 17:48 byla dálnice ve směru na Břeclav otevřena. Směr na Brno, v němž k nehodě došlo, zůstal zatím nadále uzavřený.

Případ nadále sledujeme a aktualizujeme. 

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie ČR/Twitter

Štítky Břeclav, Jihonoravský kraj, doprava, dálnice, D2, nehoda, záchranáři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Při srážce dvou autobusů na dálnici u Brna se zranily desítky lidí. Jeden řidič zemřel  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.