Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Lidi z LGBTQ+ menšiny ohrožují deprese a úzkost více než většinovou populaci, zjistil brněnský výzkum

Lidi s menšinovou genderovou nebo sexuální orientací, označovaní jako LGBTQ+, ohrožuje deprese a úzkost výrazně více než většinovou populaci. V rozsáhlém výzkumu se 3300 respondenty to zjistili odborníci z Institutu pro psychologický výzkum (INPSY) Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. První výsledky výzkumu, který začal v loňském roce, dnes autoři představili novinářům.

„V dotazníkovém šetření jsme zjistili, že 40 procent zúčastněných se nachází v silném až extrémním riziku depresivity. Nejde přímo o klinickou diagnózu deprese, ale o soubor symptomů na hraně diagnostikovatelnosti," upozornila hlavní autorka výzkumu Andrea Stašek. Podobně rozsáhlý výzkum zaměřený na LGBTQ+ komunitu se v Česku zatím neuskutečnil

V běžné populaci, která patří ke genderové a sexuální většině, má těžké depresivní příznaky podle posledních průzkumů v Česku necelých deset procent lidí.

„Známky depresivity jsou mnohdy spojené se zvýšenou osamělostí, ztrátou smyslu života a nízkou sebehodnotou. Nejnižší podporu okolí, zejména rodiny, pak vnímají především trans muži a asexuální a nebinární lidé. Z dat vyplývá, že až 26 procent LGBTQ+ zúčastněných téměř pořád cítí, že jejich život nemá smysl, a sníženou sebehodnotu zažívá až 33 procent dotazovaných," doplnila Stašek.

Větší riziko depresivity měli lidé, kteří žili v menších obcích, s horší socioekonomickou situací a ve věkové skupině do 25 let. Naopak lidé žijící ve společné domácnosti s partnerem, žijící ve větším městě, starší 25 let a v lepší ekonomické situaci byli depresivitou méně ohrožení.

Výzkum týmu INPSY se věnuje také postoji ne-heterosexuálních lidí vůči vlastní identitě. „Zjednodušeně bychom mohli říci, že přijetí menšinové identity je těžké, lidé jsou ale spíše rádi, že jsou, jací jsou, a ‚neměnili by‘. Se svou identitou se i přes strach z odmítnutí poměrně svěřují a svou identitu dokáží z valné většiny i ocenit. To však neznamená, že překážky, kterým čelí, nemají dopad na jejich duševní zdraví,“ doplnila hlavní autorka výzkumu.

Publikování výzkumné zprávy bylo prvním výstupem z rozsáhlého výzkumu, z dat plánují autoři publikovat články pro odbornou veřejnost. Výstupy z výzkumu by mohly pomoci psychologům a psychiatrům v přístupu ke klientům z LGBTQ+ komunity.

Hodnocení článku je 42 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Prague Pride

Štítky výzkum, menšiny, věda, zdraví, LGBT, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mortrick 666

Na každou blbost je výzkum. Je mi zle.

Čtvrtek, 25. ledna 2024, 18:36Odpovědět

Lidi z LGBTQ+ menšiny ohrožují deprese a úzkost více než většinovou populaci, zjistil brněnský výzkum  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.