Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Odhalte zloděje kostí včas. Denzitometrie v Brně diagnostikuje osteoporózu rychle a bezbolestně

PR článek

Osteoporóza může v pokročilém stadiu způsobovat zlomeniny dokonce i při lehkém nárazu či běžných činnostech. Řada pacientů však o své nemoci nemá zpočátku ani tušení. Odhaduje se, že v Česku trpí osteoporózou až 750 tisíc pacientů, léčí se však méně než třetina z nich. Do roku 2050 se dokonce očekává až čtyřnásobný nárůst zlomenin způsobených touto nemocí. Příznaky onemocnění se zpravidla objevují po 50. roce života a přicházejí nenápadně – zejména pacienti v tomto věku by se proto o zdraví svých kostí měli aktivně zajímat.

Kostní denzitometrie umí riziko osteoporózy včas odhalit, komplexní vyšetření nabízí i brněnská EUC Klinika. Začněte nový rok se zdravými kostmi i vy!

Osteoporóza je chronické onemocnění kostry, které nejčastěji postihuje osoby starší 50 let.  Samotné řídnutí kostí nebolí, pacienta ale mohou pořádně potrápit problémy, které slabé kosti přinášejí. „Při osteoporóze dochází ke značnému úbytku kostní hmoty. Znamená to, že kostra je křehčí, a ne příliš hutná. Časem jsou pacienti náchylnější ke zlomeninám – a to bez ohledu na úraz či pád. Velmi často k nim může dojít i kvůli kýchnutí nebo rychlejšímu pohybu. Nejčastější jsou zlomeniny v oblasti kyčelního kloubu – krčku. Typické je ale i poškození zápěstí či hrudních nebo bederních obratlů,“ vysvětluje MUDr. Helena Bartoňková, vedoucí lékařka EUC Kliniky Brno, a dodává: „Riziko řídnutí kostí může vzniknout i vlivem užívání kortikoidů, nízkého indexu hmotnosti nebo genetických predispozic. Ohroženi jsou i pacienti, kteří se léčí či léčili chemoterapií. Zcela nejčastěji je však riziko způsobeno nedostatkem vápníku, vitaminu D či pohlavních hormonů – především estrogenu.“

Právě estrogen významně ovlivňuje ženský reprodukční systém i metabolismus kostí. Jeho hladina klesá zejména v období menopauzy – nemocí trpí více než 400 tisíc žen po přechodu ve věku od 51 do 65 let. Ženy po padesátce by proto měly požádat svého praktika či gynekologa (nebo další specialisty) o vypsání žádanky na preventivní vyšetření. Mezi typické příznaky počínající osteoporózy patří pobolívání v zádech, například při předklonu, nebo postupně se zhoršující zakřivení zad. Prvotní průběh onemocnění ale může často být i zcela bezpříznakový.


MUDr. Helena Bartoňková

Za zdravými kostmi do Brna

A jak bychom měli o své kosti pečovat, chceme-li se riziku osteoporózy vyhnout? „Stěžejní je myslet na zdravý a vyvážený jídelníček. Neměli bychom zapomínat na proteiny, mléčné výrobky, dostatek zeleniny a ovoce. Vhodné jsou i doplňky stravy – pravidelně bychom měli užívat kalcium i vitamin D. O jejich správném dávkování bychom se však vždy měli poradit s lékařem nebo lékárníkem. Důležitý je i pravidelný pohyb a cvičení,“ říká MUDr. Helena Bartoňková.

V neposlední řadě bychom měli mít na paměti možnost preventivního vyšetření. Například i EUC Klinika v Brně nabízí pacientům na nejmodernějším denzitometru speciální rozbor hustoty minerálů v kostech a hustoty kostní tkáně – kostní denzitometrii. Vyšetření je většinou doporučeno lékařem – ať už v rámci prevence či v průběhu léčby, a podstoupit jej mohou pacienti se žádankou od specialisty – například od praktického lékaře, neurologa, ortopeda, gynekologa nebo revmatologa. „Vyšetření doporučujeme mužům i ženám nad 55 let, především však ženám po menopauze. Se žádankou je procedura plně hrazena pojišťovnou. Výjimku tvoří klienti Oborové zdravotní pojišťovny (OZP), kteří od padesáti let mohou přijít bez žádanky jednou za dva roky v rámci prevence. Vyšetření je rychlé a bezbolestné. Na základě výsledků vyšetření pak lékař doporučí i další postup nebo léčbu,“ uzavírá MUDr. Helena Bartoňková.

Pacienti se mohou objednat na čísle 530 500 841 nebo online.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Odhalte zloděje kostí včas. Denzitometrie v Brně diagnostikuje osteoporózu rychle a bezbolestně  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.