Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

K běžnému provozu se jihomoravské nemocnice vrátí na konci příštího týdne, doufají lékaři i pacienti

Zrušená vyšetření a odložené operace. Nemocnice na jižní Moravě začaly fungovat v omezeném režimu. Důvodem jsou stovky výpovědí lékařů z dobrovolných přesčasů. Kvůli nedostatku pracovníků a snaze zajistit lékaře pro akutní péči omezily nemocnice plánované procedury. Koncem příštího týdne by se ale chod nemocnic mohl vrátit zpátky do normálu, pokud se zástupci lékařů dohodnou s premiérem Petrem Fialou (ODS) a lékaři své výpovědi stáhnou.

Výpovědi z přesčasů podali lékaři po celé republice s cílem podpořit své požadavky na změny zákoníku práce a růst platů. Po ústní dohodě vyzval viceprezident České lékařské komory (ČLK) Jan Přáda lékaře, aby potřebnou péči o pacienty zajistili. Definitivní odvolání protestu ale bude následovat až po podepsání písemné dohody počátkem příštího týdne.

Postupně by se tedy nemocnice mohly vracet do běžného režimu. „Pokud se dohoda příští týden stvrdí, věřím, že se do normálního provozu vrátíme v řádu jednotek dnů. Naše klinika je velké pracoviště a i když ode dneška jedeme v určité redukci, máme připravenou i běžnou variantu,“ sdělil Jan Krejčí, přednosta I. interní kardioangiologické kliniky Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně.

Ohledně některých odložených zákroků lze pacientům zavolat i dva nebo tři dny dopředu, zda by se mohli dostavit. Klinika má čekací listiny třeba na implantaci kardiostimulátoru. „Posouvali jsme jen takové výkony, kdy je pacient ve stabilizovaném stavu. Pokud by se jeho stav zhoršil, přesouvá se do akutní péče. V prosinci ale s ohledem na Vánoce tolik plánované operativy není, přibližně od 18. prosince bývá provoz utlumen,“ doplnil přednosta.

Do týdne chce standardní režim obnovit také Vojenská nemocnice Brno, kde služby vypovědělo pětačtyřicet ze jedenasedmdesáti sloužících lékařů. „Oslovil jsem primáře, ať nachystají služby podle starého systému a zastavíme rušení plánovaných zákroků. Samozřejmě by bylo ideální obvolat pacienty, kterým se výkony zrušily, a domluvit se s nimi opět na termínu. S ohledem na předoperační vyšetření je tam ale nějaká setrvačnost,“ řekl ředitel Martin Stračár.

Podobně se vyjádřili také další zástupci brněnských nemocnic. Mluvčí brněnské Úrazové nemocnice a Nemocnice Milosrdných bratří Andrea Šromová připomněla, že lékaři potřebují vědět několik dní dopředu, kdy budou sloužit. Navzdory tomu se zařízení budou snažit co nejdříve vrátit k běžnému chodu. Stejně tak mluvčí Fakultní nemocnice Brno Lenka Martinková uvedla, že změny nelze očekávat ze dne na den.

Městská Nemocnice Boskovice s ohledem na pokračující rekonstrukci rozvodů plynů a personální situaci dočasně uzavřela dětské lůžkové oddělení. Dětští pacienti jsou k hospitalizaci převáženi na jiná pracoviště. Pozastavená je také veškerá neakutní péče a s akutní operativou po dobu rekonstrukce pomáhají okolní zdravotnická zařízení. Jednatel Miloslav Kavka čeká na potvrzení zaměstnanců, že s dohodou souhlasí. Podle něj nemocnice v nastaveném režimu pojede i příští týden, mezitím by se mohly směny upravit.

Některých zařízení se problémy nedotkly

Výpovědi z přesčasů díky dostatku zaměstnanců tolik nepocítili třeba na ortopedicko-traumatologickém oddělení ve znojemské nemocnici. Navzdory tomu museli plánované zákroky v několika případech omezit, na velké ortopedické výkony se přitom už tak čeká rok i déle. „Čekací doby jsou dlouhé, proto jsme se snažili pacienty s prosincovým termínem odložit jen o pár dní. Aby jim platilo předoperační vyšetření a navíc jsme neprodlužovali stres, který někteří s ohledem na operaci cítí. Pomáhá nám ale samozřejmě to, že je prosinec, v lednu by byla situace horší,“ řekl primář oddělení Martin Komzák.

Žádný lékař nevypověděl přesčasy jihomoravským záchranářům. Mluvčí Michaela Bothová uvedla, že přednemocniční neodkladnou péči poskytují i nadále ve standardním režimu.V případě výrazného navýšení telefonátů na tísňovou linku jsou prioritní pacienti v akutním ohrožení života, přičemž převzetí péče garantovala všechna jihomoravská zdravotnická zařízení. Záchranka je také připravená počet výjezdových prostředků podle vývoje situace zvýšit.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Chod nemocnic, Protest, Přesčasy, JMK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

K běžnému provozu se jihomoravské nemocnice vrátí na konci příštího týdne, doufají lékaři i pacienti  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.