Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Na jižní Moravě odstartuje stavba velkého sanatoria. Do práce se dělníci pustí ještě letos

Po více než patnácti letech začíná stavba Sanatoria Pálava. Na začátku listopadu jihomoravští zastupitelé odsouhlasili pokračování projektu i přesto, že stále čekají na státní dotaci. Na zařízení za tři čtvrtě miliardy korun začnou dělníci pracovat do konce měsíce. První pacienty rehabilitační centrum přijme v roce 2026.

Dlouhé odkládání vybudování nového léčebného centra u Pasohlávek pro pacienty po těžkých a kritických stavech se dočkalo svého konce. Vedení kraje nyní podepsalo smlouvu s už několik měsíců vysoutěženou firmou, které brzy předá staveniště.

„Zemní práce spočívají v úpravě terénu po provedeném archeologickém průzkumu a jeho přípravě pro založení stavby zahájíme do konce listopadu. Dokončení a předání stavby pak předpokládáme v průběhu podzimu 2025,“ přiblížil za zhotovitele VCES Zdeněk Pokorný. Projekční práce má na starosti společnost SPIE Stangl Technik.

Aby stavbaři projekt do slibovaného data stihli dokončit, zastupitelé odsouhlasili jeho pokračování i bez odklepnutého příspěvku. Právě dodržení termínu je jednou z podmínek pro získání potřebných peněz. Dotace z Národního plánu obnovy by mohla zajistit 289 milionů korun z celkových 784 milionů korun. Vybraná firma navíc zařízení vybuduje o 200 milionů korun levněji oproti původním předpokladům.

Sanatorium bude i bez dotace, slibuje kraj zařízení v Pasohlávkách

Se stavbou Sanatoria Pálava na Brněnsku spěchají jihomoravští zastupitelé. O pokračování v přípravě zdravotnického zařízení za tři čtvrtě miliardy rozhodli i přesto, že stále čekají na potřebné peníze od státu. Rehabilitační centrum pro pacienty...

Sanatorium Pálava nabídne přes 200 lůžek nemocným, zaměstnání v něm najde zhruba 150 lidí. Léčebna tohoto typu bude vůbec první na celé jižní Moravě, nyní musí pacienti jezdit do Olomouckého nebo Pardubického kraje. Centrum vyroste na horním břehu Novomlýnské nádrže v blízkosti chráněné krajinné oblasti Pálava.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jihomoravský kraj

Štítky Sanatorium Pálava, Pasohlávky, zdraví, zdravotnictví, stavba, centrum, léčba, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jižní Moravě odstartuje stavba velkého sanatoria. Do práce se dělníci pustí ještě letos  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.