Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Sanatorium bude i bez dotace, slibuje kraj zařízení v Pasohlávkách

Se stavbou Sanatoria Pálava na Brněnsku spěchají jihomoravští zastupitelé. O pokračování v přípravě zdravotnického zařízení za tři čtvrtě miliardy rozhodli i přesto, že stále čekají na potřebné peníze od státu. Rehabilitační centrum pro pacienty po těžkých a kritických stavech tak ale kraj stihne postavit do stanoveného termínu.

O stavbě rehabilitačního zařízení se v regionu mluví už přes dvacet let. Nyní to vypadá, že se po dlouhém odkládání opravdu začne stavět. Už několik měsíců vysoutěžené firmě, která léčebný ústav postaví za částku o 200 milionů korun nižší, než se původně předpokládalo, kraj staveniště předá v prosinci.

Aby ale stavaři zařízení do slibovaného termínu stihli dokončit, musí kraj podepsat smlouvu už nyní. Drtivá většina zastupitelů se tedy shodla na pokračování projektu za 789 milionů korun i bez odklepnutého příspěvku.

„Máme požádano o dotaci z Národního plánu obnovy - Podpora rehabilitační péče pro pacienty po kritických stavech. Ta může celý projekt pro kraj zlevnit o 289 milionů," upřesnil náměstek hejtmana pro regionální rozvoj Jan Zámečník (KDU-ČSL).

První na jižní Moravě

Odborné léčebné centrum Pasohlávky nabídne lůžka 210 potřebným, zaměstnání v něm najde zhruba 150 lidí. Na jižní Moravě se zařízení podobného typu zatím nenachází. Pacienti po úrazech tak musejí za léčbou cestovat do Olomouckého či Pardubického kraje. Sanatorium vyroste na horním břehu Novomlýnské nádrže v blízkosti chráněné krajinné oblasti Pálava.

V ústavu budou dvě podzemní a čtyř nadzemní podlaží. Šedesát pokojů zajistí navazující rehabilitační péči na akutní péči ve fakultních a krajských nemocnicích. Zaměří se na léčbu nemocí nervového ústrojí, oběhového ústrojí nebo pohybového systému. „Cílem je, aby Sanatorium Pálava tvořilo společně s Rehabilitačním ústavem Kladruby a Rehabilitačním ústavem Hrabyně páteřní síť odborných rehabilitačních ústavů,“ uvedla mluvčí Jihomoravského kraje Alena Knotková a dodala, že s ostrým provozem ústavu se počítá na rok 2026.

Blížíme se stavbě sanatoria v Pasohlávkách, věří jižní Morava

Jihomoravský kraj bezúplatně získá pozemek v Pasohlávkách na Brněnsku, na kterém má vyrůst léčebný ústav. O stavbě rehabilitačního zařízení se v regionu mluví už přes dvacet let. Provoz ústavu pro lidi po těžkých úrazech dostane na starosti...

Aby v budoucnu nemělo centrum nouzi o personál, lékařská fakulta brněnské Masarykovy univerzity otevírá speciální dvouletý neurorehabilitační kurz pro 25 zájemců. Vzdělávací program nabídne především prohloubení znalostí fyzioterapeutům a ergoterapeutům, ale také zdravotním sestrám.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Sanatorium Pálava

Štítky Jihomoravský kraj, zdraví, zdravotnictví, stavba, dotace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sanatorium bude i bez dotace, slibuje kraj zařízení v Pasohlávkách  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.