Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Blížíme se stavbě sanatoria v Pasohlávkách, věří jižní Morava

Jihomoravský kraj bezúplatně získá pozemek v Pasohlávkách na Brněnsku, na kterém má vyrůst léčebný ústav. O stavbě rehabilitačního zařízení se v regionu mluví už přes dvacet let. Provoz ústavu pro lidi po těžkých úrazech dostane na starosti krajská firma Thermal Pasohlávky.

Objekt, jehož cena se vyšplhala na 750 milionů korun, by se v Pasohlávkách mohl po letech odkládání začít stavět letos. Alespoň to tvrdí krajští zastupitelé, kteří schválili převod potřebného pozemku. Nabytí území bylo podmínkou pro získání dotace od státu. Plánované Sanatorium Pálava poskytne odbornou rehabilitační péči téměř 170 klientům.

Budova se bude skládat z dvou podzemních a čtyř nadzemních podlaží. Zařízení o šedesáti pokojích zajistí navazující rehabilitační péči na akutní péči ve fakultních a krajských nemocnicích. Zaměří se na léčbu nemocí nervového ústrojí, oběhového ústrojí nebo pohybového systému. S ostrým provozem ústavu se počítá na rok 2026.

„Cílem je, aby Sanatorium Pálava tvořilo dohromady s Rehabilitačním ústavem Kladruby a Rehabilitačním ústavem Hrabyně páteřní síť odborných rehabilitačních ústavů. Jeho vznik je zásadní pro všechny potřebné pacienty, kterým by mělo pomoci v co nejkratším termínu zlepšit zdravotní stav a zajistit co nejrychlejší návrat do běžného života,“ vyjádřil se již dříve hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL). 

Na jižní Moravě se zařízení podobného typu zatím nenachází. Lidé po úrazech tak musejí za léčbou cestovat do Olomouckého či Pardubického kraje. Sanatorium vyroste na horním břehu Novomlýnské nádrže v blízkosti chráněné krajinné oblasti Pálava. Zaměstnání najde v zařízení až 160 lidí.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Sanatorium Pálava

Štítky léčba, thermal pasohlávky, jižní morava, sanatorium

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Blížíme se stavbě sanatoria v Pasohlávkách, věří jižní Morava  |  Brněnsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.