Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Lůžka ze znojemské nemocnice jedou na Ukrajinu. Pomůžou dětem a lidem s duševními chorobami

Na 238 polohovacích lůžek poputuje ze Znojma do ostřelované Chersonské oblasti a Dnipru. Postele poslouží zraněným dětem nebo lidem s psychickým problémy ve čtyřech ukrajinských nemocnicích, kde je pomůcek často velký nedostatek. Jihomoravské zdravotnické zařízení lehátka vyřadilo letos při největší obměně v jeho historii.

Nemocnice Znojmo letos vyměnila přes dvě stě pacientských postelí za nové. Pro stará lehátka ale ihned našla další využití a poslala je do několika míst na východě Evropy. Celkem 238 lůžek pro pacienty, intenzivní péči a resuscitaci najde nový domov v dětské nemocnici v Chersonu, v Novovoroncovce a ve městě Dnipro nebo na Stěpanivské psychiatrické klinice.

„Nikdo z nás si nedokáže představit, v jak drsných podmínkách je ve válkou zasažených oblastech poskytována zdravotní péče. Jsme rádi, že náš zřizovatel našel smysluplné uplatnění pro majetek, který u nás už není potřebným,“ vysvětlil ředitel znojemské nemocnice Martin Pavlík.  

Válka se dotýká všech

V Chersonské oblasti se v poslední době zvýšil počet útoků z Ruska. Okupanti aktivně ostřelují kritickou infrastrukturu i zdravotnická zařízení. Palba se nevyhýbá nikomu, zasahuje i civilisty a malé děti, které zraní například výbuch miny, mají pohmožděniny nebo akutní stresové reakce.

„Každý den je zraněno deset až patnáct lidí. Darovaná lůžka pomohou malým pacientům, lidem s psychiatrickými diagnózami a posttraumatickými stresovými poruchami i zraněným při zotavování," popsala aktuální situaci Tatiana Karchevych z Odboru zdravotnictví Chersonské oblastní vojenské administrativy.

Součástí daru, jenž ve dvou dnech z jižní Moravy odveze devět kamionů, jsou také matrace a příslušenství k postelím, jako jsou postranice a hrazdy. Nová polohovací lehátka by stála více než pět a půl milionu korun. Hodnota vyřazených pomůcek ze znojemské nemocnice dosahuje necelého půl milionu korun.

Hodnocení článku je 44 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jihomoravský kraj

Štítky Znojmo, nemocnice, zdraví, válka, Ukrajina, pomoc, Rusko, kraj, děti

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lůžka ze znojemské nemocnice jedou na Ukrajinu. Pomůžou dětem a lidem s duševními chorobami  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.