Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Na jižní Moravě skokově přibývá nemocných. Nejvíce kašlou a smrkají lidé v Brně

V Jihomoravském kraji je nyní na 100 tisíc obyvatel 1240 lidí s akutním respiračním onemocněním. Nemocnost se zvyšuje nejrychleji u předškolních dětí, z hlediska kraje je nejrychlejší nárůst v Brně. V porovnání se sezonami před koronavirem je počet nemocných větší, meziročně jich ale ubylo, řekla ředitelka protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Renata Ciupek.

„Stejně jako každý rok, nacházíme se nyní na prahu sezony zvýšeného výskytu akutních respiračních infekcí. Nemocných je 1240 na 100 tisíc obyvatel. Počty evidovaných případů vycházejí z počtů lidí, kteří vyhledali lékařskou pomoc," uvedla Ciupek. Pod pojmem akutní respirační infekce je evidován soubor akutních onemocnění postihujících primárně dýchací cesty. Nemoci jsou způsobeny sezonními tzv. nechřipkovými respiračními viry. Mezi projevy patří rychlý nástup nemoci, kašel, pálení v krku, dechová nedostatečnost či rýma.

Chřipky se podle Ciupek zatím nešíří. „Proto je nyní nanejvýš vhodná doba zajistit si proti chřipce očkování. V celkových počtech nechřipkových respiračních infekcí je zahrnut i covid. Potřeba hospitalizace je u těchto případů zcela minimální," dodala Ciupek.

Letošní rok je na jižní Moravě výjimečný vysokými počty případů spály. Hygienici za letošek evidují 736 případů, zatímco za srovnatelné období roku 2022 jich bylo pouze 26. Onemocnění má sezonu typicky na jaře a v zimě. Maximum případů bylo od března do května, v současnosti hygienici zaznamenali prozatím jen několik případů. U spály je zásadní včasná a důsledná léčba antibiotiky. Mezi příznaky patří bolest v krku, horečka, bolest hlavy, zduření lymfatických uzlin a charakteristická vyrážka.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Jihomoravský, Statistika, Hygiena

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

jako každý podzim, jen s tím rozdílem že vrah Válek zadržuje léky...

Středa, 18. října 2023, 09:16Odpovědět

Diskutér T.

Je to tím, že FIALA je z Brna a kašle na celej národ!

Středa, 18. října 2023, 09:06Odpovědět

Petr Hlaváček

Jo to se vám píše dobře že u spály je potřeba včasná léčba antibiotiky ale kde je sehnat? Když se zeptám na antibiotika v kterékoliv lékárně tak jenom slyším nemáme zeptejte se jinde ale kde to už neřeknou . To si je mám vyrábět sám nano co?

Úterý, 17. října 2023, 07:40Odpovědět

Libor Burian

Možná by pomohlo dát lajnu na magistrátu. Na streamu dobře ve svém pořadu Vsichni tady umřeme píše sociolog Standa Biler. Více píšu ve vláknech diskuse pod Komentáře, Glosy a další články.

Úterý, 17. října 2023, 11:15Odpovědět

Na jižní Moravě skokově přibývá nemocných. Nejvíce kašlou a smrkají lidé v Brně  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.