Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Miminka v boskovické nemocnici hlídá nový přístroj. Vyhřívané lůžko uleví lékařům i rodičům

V Nemocnici Boskovice se radují z nového vyhřívaného lůžka pro novorozence. Moderní technologie poskytne bezpečnější péči především o předčasně narozené děti díky funkci pulzního oxymetru, který u miminek hlídá dech a saturaci. Narozdíl od starších přístrojů tak sestřičkám ušetří práci, protože děti není potřeba tolik kontrolovat.

Základní funkcí lůžka je zahřívání novorozence a udržování jeho tělesné teploty na požadované hodnotě, včetně režimu pozvolného zahřívání. Teplotu novorozence snímají dvě čidla, přičemž měřené hodnoty lze ukládat pro jejich průběžné vyhodnocování v čase. Lůžko může být dovybavené gelovou matrací, která poskytuje doplňkové teplo.

„Lůžko je z moderních lehkých a odolných materiálů a díky čtyřem bržděným kolečkům je plně pojízdné. Přístup k lůžku je ze všech stran, což je výhodné nejen pro nás, ošetřující personál, ale i pro rodiče, kteří mohou být miminku neustále nablízku i během všech léčebných procedur. Nespornou výhodou je i jeho velmi nízká hlučnost, dále také integrované čidlo pro monitoraci vitálních funkcí, jako je saturace a srdeční frekvence," sdělila staniční sestra novorozeneckého oddělení Hana Dražilová.

U starších typů lůžek, které neměly zabudované některé funkce, museli zdravotníci více hlídat, zda je u novorozenců vše v pořádků. Nová technologie pro ně znamená usnadnění práce. Pro menší sestřičky je také ulehčením možnost výškové nastavení lůžka.

Městská Nemocnice Boskovice funguje pro spádovou oblast okresu Blansko, tedy zhruba pro 110 tisíc obyvatel. Lékaři v ní ročně provedou kolem 320 tisíc ošetření. Ročně se ve zdravotnickém zařízení narodí okolo 800 dětí, z toho tři až pět procent přijde na svět předčasně. Lůžko lékaři pořídili díky dotačnímu programu React EU.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nemocnice Boskovice/Facebook

Štítky jižní Morava, Boskovice, zdravotnictví, miminka, děti, novorozeně, lůžko, nemocnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

Tak bych chtěl být na chvíli miminko a mít vyhřívané lůžko....

Středa, 13. září 2023, 22:36Odpovědět

Miminka v boskovické nemocnici hlídá nový přístroj. Vyhřívané lůžko uleví lékařům i rodičům  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.