Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Ve Znojmě vyměňuje lidem klouby lékař, který léčil basketbalisty v Číně

Devětatřicetiletý rodák z Brna ve Znojmě válí. Už přes rok je Martin Komzák primářem na ortopedii v tamní nemocnici. Na oddělení stabilizoval kolektiv lékařů, povedlo se mu snížit čekací lhůty operací a od června využívá nemocniční tkáňovou banku. V létě navíc na dva týdny opustil primářské křeslo, aby léčil české sportovce na univerziádě v Číně.

Vloni v květnu nastoupil do primariátu Ortopedicko-traumatologického oddělení ve znojemské nemocnici Martin Komzák. Čerstvý docent v oboru kinantropologie, která se zabývá různými formami lidského pohybu, si po roce působení práci chválí. Oddělení se pod vedením brněnského rodáka a tatínka pěti dětí podařilo zkrátit čekací dobu na operaci. Zatímco v jiných nemocnicích si lidé na výměnu kloubu počkají i tři roky, ve Znojmě jdou pod kudlu už po šedesáti týdnech, což je přibližně rok.

Novinky v ortopedii

Populace stárne a je stále více aktivní ve sportu, kvůli čemuž jsou operace nutné i u mladých lidí. Proto v nemocnici často přistupují k endoprotézám kolen a kyčlí nebo výměnám kloubů na rukou, nohou či zápěstích. Ortopedie se ale podle primáře rychle vyvíjí a lékaři využívají stále nové metody i materiály. Novinkou je například nanoskopie, tedy vyšetření a ošetření kloubů miniaturní kamerou a nástroji. „V plánu máme také zahájení ortobiologické léčby. Tedy léčby preparáty tělu vlastních. Jedná se o využití plazmy, kyseliny hyaluronové a dalších prostředků ke zlepšení hojení vazů, menisků, šlach,“ sdělil primář.

Od začátku léta začali znojemští ortopedové a chirurgové využívat také tkáňovou banku, kterou nemocnice zřídila před více než rokem. „Od června máme použitých sedm kostních štěpů. Nejedná se pouze o úrazové stavy a operace, štěpy jsou využívány také pro plánované ortopedické výkony na páteřích, korekce nohou a podobně,“ vysvětlil Komzák.

Léčil české basketbalisty v Číně

Na přelomu července a srpna odjel Martin Komzák s mladými českými sportovci na Letní světové univerzitní hry do Číny. Spolu s dvěma dalšími doktory dohlížel na sto padesáti člennou výpravu. Na starost měl především zdravotní dozor nad týmem basketbalistů, kteří vyhráli zlato.

Práce bylo poměrně po celou dobu hodně, a to v terénních podmínkách, ale myslím, že nikdo z výpravy na tuto cestu nezapomene především díky jejich historickému úspěchu. Je to první zlatá medaile z týmového sportu z univerziády pro třiceti letech,“ dodal.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nemocnice Znojmo

Štítky nemocnice, Znojmo, ortopedie, sport, primariát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Znojmě vyměňuje lidem klouby lékař, který léčil basketbalisty v Číně  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.