Počasí dnes22 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V Brně léčí suché oči kapkami z krve pacientů

V brněnské Fakultní nemocnici u svaté Anny (FNUSA) pomáhají lidem se syndromem suchého oka novou metodou. Oční kapky vyrábějí přímo z krve jednotlivých pacientů. Oproti umělým slzám je léčba účinnější a bez vedlejších účinků.

Nedostatek slz, pálení a řezání očí. Syndromem suchého oka trpí stále více Čechů. Za onemocněním stojí často stres, práce v prašném prostředí nebo dlouhodobé sezení u počítače. Pacientům, u kterých selhává běžná léčba, nyní dávají naději ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně. Zařízení získalo jako první v Jihomoravském kraji oprávnění pro výrobu speciálních kapek.

Nový program vznikl díky oftamoložce Markétě Zemanové, kterou trápil letošní výpadek dostupných farmaceutických přípravků. „Na jaře na trhu nebylo dostatečné spektrum účinných léků pro tyto pacienty. Bylo mi líto, že jsou kvůli svým potížím často vyřazováni z běžných denních aktivit,“ vysvětlila Zemanová.

Kapky vyrábějí odborníci z vlastního séra pacienta, které se filtruje z krve. Oproti běžně dostupným umělým slzám jsou autologní sérové kapky účinnější a bez vedlejších účinků. Novou léčbu už vyzkoušela napřiklad Ivana Dohnálková. Žena trpící syndromem suchého oka měla obtíže s víčky lepícími se k oku. Když obtíže vygradovaly velkým zánětem, obrátila se právě na odborníky z Brna.

Kapky si pacientka aplikuje pětkrát až šestkrát denně. Z jedné várky odebraného krevního séra na transfuzním oddělení dostala kapky na čtvrt roku. „Autologní sérové oční kapky používám měsíc a pozoruji velké zlepšení. Zmizelo zarudnutí bělma a nepříjemné potíže prakticky vymizely,“ řekla Dohnálková.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FNUSA

Štítky fakultní nemocnice u svaté anny, zdravotnictví, oční kapky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně léčí suché oči kapkami z krve pacientů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.