Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Kardiologové z Brna zavádí novou metodu, kterou odstraní srdeční arytmii

Kardiologové ze Svatoanenské nemocnice v Brně a Lékařské fakulty Masarykovy univerzity vyzkoušeli novou metodu ablace, kterou se odstraňuje srdeční arytmie, tedy porucha srdečního rytmu. Takzvaná PFA metoda začíná v poslední době nahrazovat klasickou radiofrekvenční energii. Její hlavní výhodou je vysoká účinnost, zkrácení doby zákroku a minimální riziko komplikací, uvedl mluvčí nemocnice Jiří Erlebach.

„V podstatě je to aplikace velmi krátkých pulsů napětí trvající nano či mikrosekundy pomocí katetru. Aplikace PFA vede k vytvoření mikropórů v membránách buněk a jejich zániku," uvedl kardiolog Jiří Jež. Srdeční tkáň je vůči této energii vysoce citlivá, zatímco okolní tkáně k poškození natolik náchylné nejsou. Místo zodpovědné za vznik či vedení srdeční arytmie tak může být cíleně zničeno, aniž by se ohrozila okolní nervová vlákna, stěna jícnu nebo cévy.

PFA při správně zvolené energii tyto struktury nepoškozuje, což nám umožňuje maximalizovat bezpečnost zákroku. Obrovskou výhodou je i délka výkonu, který lze v případě užití PFA možné proti radiofrekvenční ablaci zkrátit z desítek minut na jednotky," dodal vedoucí elektrofyziologické skupiny Zdeněk Stárek.

V budoucnu by PFA mohli odborníci využívat i v léčbě jiných poruch srdečního rytmu. „Naděje se upíná především k léčbě život ohrožujících komorových srdečních arytmií u většinou komplikovaných pacientů, kde může PFA významně zefektivnit a zlepšit výsledky léčby," dodal Jež.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky FNUSA, Brno, Lékaři, Srdce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kardiologové z Brna zavádí novou metodu, kterou odstraní srdeční arytmii  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.