Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V kraji roste počet pacientů s covidem. Většina je očkovaná, zní z brněnské nemocnice

V nemocnicích v Jihomoravském kraji narůstá počet pacientů s nemocí covid-19. Ve Fakultní nemocnici Brno jich bylo minulý pátek dvaatyřicet, nyní je jich sedmapadesát. Zhruba osmdesát procent pacientů je očkovaných, řekl Václav Janištin z tiskového oddělení. Podle něj efektem očkování je, že lidé nekončí v těžkých stavech.

Zhruba polovina pacientů je hospitalizovaná kvůli covidu, polovina má primárně jiné problémy a covid k tomu. Ze sedmapadesáti hospitalizovaných ve Fakultní nemocnici Brno je jednapadesát včetně jednoho dítěte na standardních odděleních a šest na jednotkách intenzivní péče, z čehož je také jedno dítě. „Všeobecně by se dalo vyvodit z čísel za posledních čtrnáct dní, že odhadem padesát procent je hospitalizováno s jinou primární diagnózou, než je covid. Covid mají k tomu," uvedl Janištin.

Nárůst počtu nakažených pacientů zaznamenala i Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. Minulý týden jich měla sedm, ke čtvrtku sedmnáct. „Čtyři jsou ve vážném stavu, tři na umělé plicní ventilaci, pět s kyslíkem," uvedl mluvčí nemocnice Jiří Erlebach. Podle něj jsou tři plně očkovaní, dva částečně, dva neočkovaní a u dalších nemocnice zatím stav nezjistila. „Covid je primární příčinou hospitalizace u nadpoloviční většiny," dodal Erlebach.

V kyjovské nemocnici měli ve čtvrtek jedenáct pacientů s covidem. „Z nich devadesát procent je naočkovaných dvěma dávkami. Primárně s covidem máme šest pacientů, zbylých pět je hospitalizováno s jinými problémy," uvedla mluvčí nemocnice Veronika Hollerová. Ve znojemské nemocnici je sedmnáct pacientů s covidem, z toho dvanáct je očkovaných. „Drtivá většina jsou senioři ve vysokém věku, kteří byli očkovaní v prvních možných termínech. Nelze ale říct, kolik mají dávek nebo kdy měli poslední," doplnila mluvčí nemocnice Petra Veselá.

Za poslední týden přibylo v kraji 2002 potvrzených případů a počet pozvolna narůstá. Před dvěma týdny bylo denně přes dvě stě nakažených, minulý týden přes tři sta a tento týden více než čtyři sta případů. Biolog a ředitel brněnské laboratoře Elisabeth Pharmacon Omar Šerý ve čtvrtek v odhadech uvedl, že je v ČR nyní kolem 120 tisíc nakažených, ale ne všichni jsou v databázi. Podle něj navíc zhruba polovina lidí může být bez příznaků. Odhady zpracoval z počtů osob v nemocnicích i zemřelých a pozitivně testovaných.

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky koronavirus, covid, nemocnice, COVID-19, pacient, Fakultní nemocnice Brno, Jihomoravský kraj, Fakultní nemocnice u sv. Anny, Petra Veselá, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V kraji roste počet pacientů s covidem. Většina je očkovaná, zní z brněnské nemocnice  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.