Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na jižní Moravě neprošla kontrolou polovina zmrzlin. Jsou v nich bakterie

Jihomoravští hygienici se vydali na kontrolu výroby a prodeje zmrzlin v kraji. V květnu a červnu zjistili, že téměř polovina odebraných vzorků je nevyhovující. Kvůli špatným výsledkům budou s testováním pochoutek pokračovat i v příštím roce.

V kontrolovaných zařízeních si jihomoravští hygienici ověřovali zdravotní nezávadnost prodávaných nebalených zmrzlin. Z odebraných pětatřiceti vzorků, u kterých odborníci testovali jejich mikrobiologický stav při prodeji, neprošlo osmnáct. V pochoutkách se nacházely nežádoucí bakterie. 

„Provozovatelům, u kterých byly zjištěny nevyhovující vzorky, bylo nařízeno provedení sanitace výrobního stroje včetně prostor, kde je zmrzlina připravována, a následně provedení vlastního odběru zmrzliny pro laboratorní vyšetření," informoval dnes ředitel odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání jihomoravské hygienické stanice Milan Šles.

Za závady navrhli hygienici provozovatelům sankce za celkem sedmdesát tisíc korun. U čtrnácti vzorků potvrdila vyšetření přítomnost bakterií z čeledi Enterobacteriaceae, které jsou znakem špatného čištění zmrzlinových strojů, pracovních ploch nebo nedostatečného mytí rukou personálu.

Další vzorky obsahovaly koagulázopozitivní stafylokoky, tedy bakterie, jejichž zdrojem je především člověk. „Tyto bakterie se mohou nacházet například na rukou a v horních cestách dýchacích. Přítomnost těchto bakterií ve zmrzlině opět svědčí zejména o nedostatečné hygieně rukou a nedostatečné sanitaci provozovny," řekl Šles s tím, že by se lidé měli ještě před nákupem ledové pochoutky zaměřit na čistotu prostředí a pracovního oděvu personálu.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky zmrzlina, prodej, hygiena, kontrola, bakterie, Jihomoravský kraj, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jižní Moravě neprošla kontrolou polovina zmrzlin. Jsou v nich bakterie  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.