Počasí dnes21 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Po šedesáti letech prokoukla brněnská psychiatrie. Pacienti mají zahradu i pokoje po dvou

Více než dva roky trvající práce jsou u konce. Fakultní nemocnice Brno (FN) slavnostně otevřela zrekonstruovanou kliniku psychiatrie, která se dočkala stavebních úprav po dlouhých šedesáti letech. Oprava přináší zejména zvýšený komfort pacientům i pracovníkům.

Pavilon G, který se nachází nedaleko hlavní výškové budovy bohunické nemocnice, se budoval koncem padesátých let minulého století a od roku 1962 v něm sídlí psychiatrická klinika. Nyní stavba podstoupila výraznou proměnu, po které se stávající pavilon rozšířil o dvě nízkopodlažní budovy. Úpravy, jež trvaly více než dva roky, zaznamenala také zahrada, interiér nebo pokoje, které jsou nově dvoulůžkové.

Díky rekonstrukci máme konečně důstojné prostředí pro pacienty. Není už tady starý typ budovy, ve které byly čtyř až šestilůžkové pokoje bez sociálního zázemí či přímého výstupu na čerstvý vzduch. Rekonstrukce nám umožňuje nejen zlepšit akutní léčbu, ale rozšiřovat komunitní péči. Ta spočívá v tom, že pacienti žijí ve vlastním prostředí a my jim pomáháme zvládat jejich těžkosti,“ popsal Drbně Tomáš Kašpárek, přednosta psychiatrické kliniky FN Brno, která má přes sto lůžek a pečuje ročně o tisíce pacientů. 

Podle senátora Romana Krause (ODS), který největší moravské nemocnici šéfoval v době, kdy projekt na rekonstrukci odstartoval, bylo obtížné najít na opravu objektu peníze. Bohunické zdravotnické středisko je dostalo převážně díky dotačním programům z EU, které činily bezmála půl miliardy korun. Zhruba 190 milionů pak doplatil stát a nemocnice. „Bez peněz z Evropské unie bychom projekt nikdy nemohli uskutečnit,“ řekl Kraus.

Přetížené ordinace

Rekonstrukce a lepší zázemí přichází pro zdravotníky v pravý čas. Po covidu se totiž lékařům doslova hrnou pacienty, které v souvislosti s odeznívající pandemií trápí především úzkosti, sebevražedné sklony nebo deprese. „Po covidu vidíme obrovský nárůst potřeby péče. Přetížené jsou ambulance a například dětská psychiatrie jen velmi těžko zvládá nápor. O to důležitější jsou komunitní služby, při kterých nejsou pacienti hospitalizováni,“ uvedl Kašpárek. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Brno, Péče, Psychiatrie, Oprava, FN, pacient, klinika, Fakultní nemocnice Brno, Evropská unie, Nemocnice Bohunice, Roman Kraus, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po šedesáti letech prokoukla brněnská psychiatrie. Pacienti mají zahradu i pokoje po dvou  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.