Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Brněnská nemocnice má nové monitory dechu pro kojence

Do Fakultní nemocnice v Brně (FN Brno) dorazilo patnáct nových monitorů dechu. Přístroje, které jsou snímají dech miminek a slouží k upozornění na jejich případný nebezpečný zdravotní stav, darovala nemocnici organizace Nadace Křižovatka.

Monitory dechu v celkové hodnotě přes sedmatřicet tisíc korun putovaly na Dětské oddělení brněnské fakultní nemocnice na Černopolní ulici. Nová zařízení, která poslouží novorozeným dětem i kojencům, převzala za oddělení vrchní sestra Marie Peková.  

Nadace Křižovatka, jež za darem stojí, rozšířuje v České republice povědomí o syndromu náhlého úmrtí kojence. Ten se projevuje náhlým úmrtím bez jakýchkoliv příznaků jiné nemoci. Ohroženou skupinou jsou nejčastěji kojenci do šesti měsíců věku. Právě pro ně jsou monitory dechu, které dokáží včas upozornit na změnu dýchání miminek, určeny.

„V rámci projektu Maminko, dýchám získáváme finanční podporu na nákup monitorů dechu do sedmdesáti nemocnic v celé České republice. Monitory dechu jsou citlivé přístroje, které mají omezenou životnost,“ vysvětlila ředitelka nadace Štěpánka Pokorníková s tím, že za průběžnou obměnou přístrojů na odděleních stojí sponzoři i dárci.

Syndrom náhlého úmrtí kojence postihne v Česku několik desítek dětí ročně. Mezi faktory, které se se smrtí dětí nejčatěji spojují, patří ukládání miminek ke spánku v poloze na břiše, kuřácké prostředí i možná genetická dispozice. Přesnou příčinu smrti dětí lékaři neznají.


Předání monitorů dechu ve FN Brno FOTO: FN Brno

Ohodnoť článek

Foto Pexels/Pixabay.com

Štítky syndrom náhlého úmrtí kojence, monitor dechu, novorozenec, kojenec, nemocnice, Fakultní nemocnice Brno, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnská nemocnice má nové monitory dechu pro kojence  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.