Počasí dnes24 °C, zítra24 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

S omikronem přibývá dětí v nemocnicích. Má více vlastností respiračních virů, říkají lékaři z Brna

Zatímco dospělých pacientů s covidem-19 v nemocnicích v Jihomoravském kraji ubývá, na dětských infekčních odděleních je situace opačná. Od loňského podzimu sledují zdravotníci z Fakultní nemocnice v Brně (FN Brno) nárůst počtu hospitalizovaných dětí s koronavirem oproti předchozímu roku.

Čísla hospitalizovaných dětí nejsou podle brněnských zdravotníků nijak dramatická, přesto se oproti hospitalizacím na přelomu let 2020/2021 liší. Lékaři si vyšší počty dětských pacientů v nemocnicích vysvětlují tím, že poslední dvě varianty koronaviru delta a omikron mají více vlastností respiračních virů. „Nejčastější příčina hospitalizace je stále v důsledku poruchy perorálního příjmu, kdy mají děti teplotu, bolesti v krku, únava celého těla, k tomu patří i nauzea a zvracení,“ řekl lékař Kliniky dětských infekčních chorob FN Brno Václav Musil.

Většina hospitalizací malých pacientů je krátkodobá a případy bývají bez komplikací. Mezi děti v nemocnicích se počítají také ty, které mají přidruženou diagnózu, a covid by jejich stav mohl jen zhoršit. „Aktuálně hospitalizované děti jsou například i onkologicky nemocné, ale pozitivní, nebo děti, které jsou po úrazech nebo akutních operacích břicha, uší a podobně,“ řekla přednostka kliniky Lenka Krbková.  

Omikron se u dětí projevuje kašlem, únavou či rýmou. Ačkoli se při omikronu dostávají do nemocnice častěji než kvůli původní variantě koronaviru, úmrtnost podle celosvětových studií nestoupá. „Průběh covidu není odlišný od ostatních viróz. V případě respiračních potíží i dehydratace jsou nejvíce ohroženy ty nejmenší děti," vysvětlil Musil.

Nyní je na klinice patnáct hospitalizovaných dětí s covidem-19. Podle přednostky Krbkové nejsou děti ve vážném stavu a do nemocnice se kvůli koronaviru dostávají pacienti různého věku. „Hospitalizujeme jednoho kojence s covidovou pneumonií, je ale potřeba dodat, že trpí i jinou vrozenou vadou a jeho stav proto bedlivě sledujeme,“ uvedla.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, omikron, děti, hospitalizace, zdravotnictví, COVID-19, nemocnice, Fakultní nemocnice Brno, pacient, Brno, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

S omikronem přibývá dětí v nemocnicích. Má více vlastností respiračních virů, říkají lékaři z Brna  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.