Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Pět zásad, kterých se držet při snaze o miminko

PR článek

Rozhodli jste se, že čas založit rodinu, ale nejde to tak rychle, jak jste očekávali? Není třeba hned podléhat panice, nejste v tom sami a nic není tak beznadějné, jak se může na první pohled zdát. Zkuste nejdřív těchto pět zásad a uvidíte, jestli další těhotenský test nebude ten šťastný. 

1) Najděte nejvhodnějšího den svého cyklu

Při snahách o miminko je klíčovým bodem cyklu ženy ovulace neboli moment, kdy se uvolní vajíčko. V období jeden až dva dny před ovulací a během ovulace je počato nejvíce dětí. Právě z tohoto důvodu je zásadní znát její termín. Umíte jej ale správně vypočítat? Jako průměrná délka cyklu se obecně uvádí 28 až 30 dnů, přičemž k ovulaci dochází zpravidla 14. až 16. den. Teplota těla v průběhu menstruačního cyklu kolísá. Po ovulaci roste až o půl stupně, zatímco první den menstruace zase klesá na původní hodnoty. Nevýhodou je, že den ovulace je posledním dnem nízkých teplot a jde tedy z grafu teplotní křivky zjistit až zpětně. Spolehlivější než počítat plodné dny je koupit v lékárně ovulační test, který vám pomůže přesněji určit ideální dobu pro početí. Jednoduchou pomůckou mohou být i aplikace ke stažení do chytrých telefonů.

2) Omezte návykové látky a ozdravte jídelníček

Může se to zdát jako klišé, ale je to tak. Alkohol, kouření a jiné návykové látky jsou něco, čemu by se měli všichni budoucí rodiče při snahách o miminko vyhnout. Toto omezení se v žádné případě netýká pouze žen, ale vztahuje se na celý pár. Škodliviny obsažené v těchto látkách totiž ovlivňují plodnost obou pohlaví.

Co by se naopak snižovat nemělo, je konzumace jídel z primárních surovin. Zkuste omezit polotovary a vysoce zpracované potraviny a nahradit je přirozenějším jídlem. Vsaďte na zeleninu, luštěniny a sezónní potraviny. Kromě jídla zkuste myslet i na správný pitný režim, který by měl obsahovat minimum slazených a sycených nápojů. Dopřejte tělu hydrataci dostatkem vody či bylinných čajů.

 3) Psychika hraje zásadní roli

Nový rok je plný očekávání a nových výzev. Někdy to ale může být na naši psychiku příliš. Zkuste na sebe tolik netlačit a trochu vypnout. Vhodným pomocníkem mohou být nejrůznější relaxační techniky, například jóga, Tai Chi, hluboké dýchání, meditace nebo jen obyčejná procházka v přírodě. Hlavním cílem je uvolnění přebytečného stresu a navození klidu a pohody. Proto nemusíte dát jen na klasické antistresové rady, ale řídit se vlastní zkušeností a znalostí sama sebe. Uklidňuje vás četba knížky, otužování nebo hra na hudební nástroj? Tak jen do toho!

4) Vsaďte na bylinky

Vhodně zvolená bylinná kúra může uvést vaše tělo zpět do ztracené rovnováhy a dopomoct k početí i donošení zdravého miminka. Fytoterapii, jak se bylinná léčba nazývá, využívá tradiční čínská medicína a lidové léčitelství už několik tisíc let. Bylinky jsou určeny jak ženám, tak mužům. Správně cílená bylinná léčba může pomoci s úpravou hormonální hladiny v těle, posílit reprodukční orgány či zbavit tělo nežádoucích škodlivin. Nejnovější výzkumy ukazují, že u párů užívajících přípravky tradiční čínské medicíny se až dvojnásobně zvýšila pravděpodobnost otěhotnění. Této léčbě se věnují například na brněnské klinice pro léčbu neplodnosti Repromeda. Nejprve se snaží odhalit příčinu neúspěšného snažení a následně sestavit bylinnou kúru na míru.

5) Neoddalujte vyhledávání odborné pomoci

Pokud se o miminko snažíte už déle než rok, je nejvyšší čas zajít za odborníky. Netrapte se a zbytečně neodkládejte návštěvu kliniky pro léčbu neplodnosti – čím dříve absolvujete nezbytná vyšetření, tím dříve zjistíte, co dělat. Prvním krokem by mělo být stanovení spermiogramu partnera. V České republice se podle statistik potýká s neplodností přibližně 20 % párů a toto číslo rok od roku stoupá. Kliniky reprodukční medicíny však dokáží při vhodné a včasné léčbě pomoci až 90 % párů.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky repromeda, reprodukce, těhotenství, početí, ovulace, léčba, jídlo, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pět zásad, kterých se držet při snaze o miminko  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.