Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Fakultní nemocnice Brno se pomalu vrací zpět k plánovaným operacím

Fakultní nemocnice Brno se postupně vrací zpět k plánovaným operacím, řekla mluvčí nemocnice Veronika Plachá. Plánované zákroky musela omezit kvůli pandemii koronaviru a soustředila se na akutní operace. Celkový počet operací tak vlivem omezení poklesl na 50 procent proti obvyklému počtu. Nyní se jejich počet zvýší podle Plaché na 80 procent. Umožňuje to pokles hospitalizovaných s koronavirem. Nyní v nemocnici leží bezmála 50 pacientů s koronavirem, koncem loňského roku jich bylo skoro 200.

Nemocnice v běžném dni bez omezení dělá 80 až 120 operací. Nyní se vrací i k plánovaným zákrokům a pracovníci obvolávají pacienty. Na některých klinikách jsou i stovky čekajících na operace. „Přednost budou mít pacienti, jejichž stav by se mohl stát akutním," uvedla Plachá.

Nemocnice omezily nebo zastavily plánované operace s ohledem na to, že po operaci potřebuje pacient hospitalizaci na jednotkách intenzivní péče. Převážně ale byly obsazené pacienty s covidem ve vážném stavu. Zatímco poslední měsíce loňského roku měla Fakultní nemocnice skoro 200 pacientů s covidem a z toho přes čtyři desítky na JIP, kevčerejšku bylo na standardních odděleních 31 pacientů s nákazou a 16 na JIP.

K plánovaným zákrokům se po dvou a půl měsících vrací i Fakultní nemocnice u svaté Anny, která má podle mluvčí Dany Lipovské stovky lidí na čekacích listinách. Nejvíce jich je na ortopedii, kde podstupují například náhrady kolenních a kyčelních kloubů.

K plánovaným operacím se v omezené míře vrací i kyjovská nemocnice. „Konkrétně se jedná o výkony na urologickém, ortopedickém a chirurgickém oddělení. Zatím je to v rozsahu, jaký současná situace dovolí, protože jsme stále limitovaní akutní intenzivní lůžkovou péčí," uvedl mluvčí Filip Zdražil. Podle něj je nejvíce čekajících v počtu 500 na ortopedii.

S obnovou plánované operativy zatím čekají ve Znojmě a Břeclavi. Ve Znojmě mají podle mluvčí Petry Veselé rozdělené týmy kvůli obavám z nákazy omikronem. „Čekajících je mnoho, ale zatím je vše pozastavené a vůbec nevíme, kdy to obnovíme," řekla k plánovaným zákrokům mluvčí břeclavské nemocnice Eliška Windová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FN Brno

Štítky ČR, nemocnice, koronavirus, Brno, pacient, Fakultní nemocnice Brno, COVID-19, pandemie covidu-19, Znojmo, Fakultní nemocnice u sv. Anny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fakultní nemocnice Brno se pomalu vrací zpět k plánovaným operacím  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.