Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Rodiče zaregistrovali na očkování proti covidu-19 tisíce dětí od pěti do jedenácti let

Českým rodičům se dnes oficiálně otevřela možnost registrovat děti od pěti do jedenácti let na vakcinaci proti covidu-19. Dosud se mohly naočkovat pouze děti starší dvanácti let. Vakcína podle odborníků chrání zejména před vážným průběhem nemoci, který by vyžadoval hospitalizaci.

Podle ministra zdravotnictví v demisi Adama Vojtěcha (ANO) přihlášili rodiče do dnešní deváté hodiny dopolední na očkování proti covidu-19 zhruba šest tisíc dětí do jedenácti let. Očkovat děti bude zhruba padesát center, z nichž některá zatím v registračním systému nejsou dostupná. Další možností je vakcinace přímo v ordinacích praktických lékařů, kam se lidé nemusejí registrovat přes internet, ale osloví přímo lékaře.

Pro děti je určena vakcína Pfizer/BioNTech asi třetinové síly. Objednáno je 300 tisíc dávek, přičemž dětí ve věkové skupině od pěti do jedenácti let je v České republice téměr 800 tisíc. Podle Aleny Knotkové z tiskového střediska Jihomoravského kraje se na jižní Moravě začne šest tisíc nakoupených dávek distribuovat v úterý. Přehled očkovacích míst v kraji lze najít na webu centrálního rezervačního systému.

Covid má podle odborníků na děti a adolescenty mnohé nepřímé zdravotní dopady. Infekce u dětí navíc pomáhají udržovat cirkulaci viru ve společnosti. „Očkování může přispět k udržení normálního fungování společnosti včetně prezenční výuky a dalších dětských kolektivních aktivit. Obě dostupné mRNA vakcíny jsou velmi účinné v prevenci nemoci covid-19," uvedly lékařské společnosti. 

Odborná společnost zároveň uvádí, že po registraci vakcín byla zjištěna příčinná souvislost očkování s rozvojem zánětu osrdečníku a srdečního svalu, především u chlapců po druhých dávkách vakcíny. „Tyto příhody jsou vzácné a vesměs mírné. Prospěch z očkování převyšuje riziko těchto nežádoucích účinků," napsali odborníci.

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Olomoucký kraj

Štítky koronavirus, očkování, vakcinace, děti, COVID-19, vakcína, Adam Vojtěch, ANO 2011, Pfizer, BioNTech, Jihomoravský kraj, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Rodiče zaregistrovali na očkování proti covidu-19 tisíce dětí od pěti do jedenácti let  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.