Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vyčerpaní jihomoravští záchranáři: Počty výjezdů trhají rekordy

Záchranáři v Jihomoravském kraji zaznamenali v pondělí denní rekord v počtu výjezdů k 383 událostem. Z toho 131 souviselo s nemocí covid-19. Dosud byl rekord 350 událostí, uvedla mluvčí záchranářů Michaela Bothová. Do terénu přidali pět posádek a nyní chystají ještě jednu navíc, jsou ale na hraně možné kapacity. Proto prosí občany, aby zvážili, zda v některých případech pomoc záchranářů opravdu potřebují.

Obvyklý počet býval 250 až 270 událostí. V poslední době ale měli záchranáři denně přes 300 událostí. „Byli jsme rádi, že jsme se po dlouhé době během víkendu dostali pod hranici 300, a doufali jsme, že bude lépe. Bohužel pondělí ukázalo pravý opak, operační středisko přijalo rekordních 779 hovorů a výjezdové týmy realizovaly celkem 383 akcí, ve 131 případech byl důvodem covid. Tato čísla jsou nejvyšší za celou dobu existence naší organizace,“ zdůraznila Bothová.

Dosud nejvíce událostí bylo letos v lednu, a to 350. V pondělí jejich počet překročil rekord o tři desítky. „Tak obrovské zatížení se podařilo zvládnout pouze za cenu přidání do provozu pěti výjezdových týmů v kraji a posílení operačního střediska. Ode dneška budeme posíleni o šestou výjezdovou skupinu nad rámec běžného provozu," řekla Bothová.

Podle ní je situace vážná a nárůst počtu nemocných i lidí v těžkém stavu je enormní. „Jsme na hranici technických možností tuto situaci zvládnout. Záchranáři, operátoři, lékaři, všichni jsou pod obrovským pracovním a psychickým tlakem. Narůstají nejen volání, výjezdy, ale i agresivita lidí. Umísťování pacientů do přeplněných nemocnic je i přes snahu zdravotnických zařízení stále náročnější a vyžaduje spoustu úsilí,“ uvedla mluvčí.

Podle ní stoupá i počet překládání pacientů mezi jednotlivými zdravotnickými zařízeními z důvodu mnohdy vyčerpané kapacity. Záchranka proto prosí lidi, aby zvážili, zda opravdu potřebují jejich pomoc. „Při takovémto vytížení už nemáme rezervy a jsme na stropu našich kapacit. Jakýmkoliv nadužitím systému se zabírá místo někomu, kdo bude pomoc opravdu potřebovat. Proto prosíme všechny, aby byli ohleduplní a pomohli nám. Nikdo z nás nechce být v situaci, kdy budou muset zbytečně umírat lidé," uzavřela Bothová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Covid, Záchranáři, JMK, Výjezd, rekord, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vyčerpaní jihomoravští záchranáři: Počty výjezdů trhají rekordy  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.