Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

Lidé v Brně začínají mít zájem o lék firmy Regeneron. Funguje proti koronaviru

Fakultní nemocnice Brno (FN Brno) v souvislosti se zhoršováním epidemie covidu-19 registruje zvýšený zájem o monoklonální látky firmy Regeneron, které zabraňují šíření viru v těle. Podle mluvčí nemocnice Veroniky Plaché stoupá poptávka po léku proti koronaviru v posledních týdnech. Zatímco na začátku měsíce dostal látku jeden až dva pacienti za den, dnes se jich hlásí kolem dvaceti.

Nemocnice má nyní přizpůsobenou kapacitu na podání látky pětadvaceti lidem denně, upravuje ale další prostory, aby mohla kapacitu navýšit. Podle Plaché dostala nemocnice letos šest tisíc dávek léku firmy Regeneron. Části pacientů už ho podala nebo lék rozdala. „Devět odborných společností se pak dohodlo, že pro potřebu zastavení viru stačí jen polovina dávky, což schválilo i ministerstvo zdravotnictví. Má to stejné účinky. Proto se nám dávky zdvojnásobily a máme jich nyní devět tisíc," uvedla Plachá.

Lék od firmy Regeneron mohou dostat například lidé s cukrovkou, rakovinou, obezitou nebo ve věku nad pětašedesát let, kteří mají koronavirus, nebo byli v rizikovém kontaktu s nakaženým. Od dubna pomohl medikament ve FN Brno třem stovkám lidí.

Lidé, kteří mají příznaky nákazy, by měli monoklonální látky dostat nejlépe do týdne, maximálně do deseti dnů. „Protilátky jsou prevencí před šířením viru v těle. Pokud už by byl virus kompletně rozšířený, pacientovi už to dát nemůžeme, protože by se mu mohlo přitížit," řekla Plachá.

Medikament je vhodný pro pacienty starší dvanácti let s váhou nejméně čtyřicet kilogramů, u nichž existuje vysoké riziko zhoršení zdravotního stavu. Samotná aplikace léku se uskutečňuje nitrožilně, trvá zhruba hodinu a půl. Když po ní pacient nemá žádné problémy, může jít domů. Jedna dávka léku stojí pětašedesát tisíc korun a hradí jej zdravotní pojišťovna.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky ČR, nemocnice, koronavirus, Brno, Regeneron, COVID-19, Fakultní nemocnice Brno, pacient, virus, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé v Brně začínají mít zájem o lék firmy Regeneron. Funguje proti koronaviru  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.