Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Doba mezi dávkami vakcíny se zkrátí. Od září zřejmě nebudou testy hrazené pojišťovnou

Od poloviny července se doba mezi první a druhou dávkou vakcíny proti onemocnění covid-19 zkrátí ze současných 34 na 21 dní. Tento interval však dostanou pouze ti zájemci, kteří si ještě termín očkování nezaregistrovali. Výjimku pak budou mít děti do patnácti let. Kromě zkrácení intervalu mezi dávkami by zvýšit zájem veřejnosti o očkování mohla také očkovací centra, kam je možné od pondělí přijít bez registrace. Naopak přísnější pravidla zřejmě bude mít testování. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) předpokládá, že od září už nebudou preventivní testy na covid hrazeny ze zdravotního pojištění.

Zkrácení termínu mezi dávkami se týká jen vakcíny Pfizer/BioNTech

Zkrácení termínu mezi první a druhou dávkou od čtvrtka 15. července se týká jen nejčastěji podávané vakcíny od firem Pfizer/BioNTech. S návrhem včera souhlasila vláda.

Rodičům dětí, které už mají termín očkování nebo už první dávku, přijde SMS zpráva, že si druhý termín mohou na 21 dní změnit na lince 1221, sdělila mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová. Naproti tomu dospělí s již zarezervovaným termínem očkování nebo podanou první dávkou si termín měnit nemohou.

Očkování bez předchozí registrace

Dosud mohli do očkovacích center přicházet pouze zájemci, kteří se k vakcinaci předem zaregistrovali. V Praze se včera ale otevřela dvojice center, kde registrace není nutná. Na otevření místa v nákupním centru na Chodově čekala včera ráno skoro stovka lidí. Pro některé z nich to bylo jednodušší než registrovat se přes internet, jiní chtěli vyhrát mobil či tenisky, o které se bude losovat, řekli. Další podobné centrum se před polednem otevřelo ještě na hlavním nádraží, také tam čekaly desítky zájemců.

Ministr zdravotnictví Vojtěch uvedl, že v nákupním centru si bude možné nechat aplikovat první dávku očkování a pro druhou se registrovat jinde, třeba v místě svého bydliště pro mimopražské. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) by se mohla podobná místa otevřít také v dalších obchodních centrech v Praze a Brně. Tento týden začnou lékaři v metropoli očkovat bezdomovce přímo na ulici, uvedla pražská radní pro zdravotnictví Milena Johnová (Praha Sobě).

Od září zřejmě nebudou hrazeny preventivní testy na covid-19

Kromě očkování mají lidé v současnosti nárok na čtyři bezplatné antigenní a dva přesnější PCR testy na koronavirus měsíčně. To by se mohlo na konci prázdnin změnit. Ministr zdravotnictví předpokládá, že od 1. září už z veřejného zdravotního pojištění nebudou hrazeny preventivní testy. Testy indikované lékařem či hygienickou stanicí musí být hrazeny z pojištění i nadále, řekl Vojtěch po jednání vlády.

Ministři na svém včerejším zasedání rozhodli, že veškeré plánované akce nad tisíc účastníků budou muset organizátoři od 19. července nahlašovat kvůli koronaviru krajským hygienickým stanicím. Změna má umožnit lepší kontrolu dodržování pravidel konání akcí, mezi které patří zejména dokládání bezinfekčnosti.

Počty nakažených stoupají

Denní počty potvrzených případů onemocnění covid-19 v Česku v posledních pěti dnech nepřetržitě stoupají. V neděli jich přibylo 147, zhruba o 40 více než před týdnem. Reprodukční číslo ukazující šíření epidemie se zvýšilo na 1,46, a je tak nejvyšší od poloviny loňského října.

Podle odborníků může za rychlejší šíření epidemie nakažlivější mutace delta, rozvolnění protiepidemických opatření a cestování lidí o prázdninách. „Detekce varianty delta narůstá, byť v důsledku nerovnoměrné sekvenace nelze ještě pozorovat jasný vzestupný trend,“ píše se ve zprávě Národní referenční laboratoře pro chřipku a nechřipková respirační virová onemocnění. Sekvenací bylo v Česku dosud potvrzeno 126 případů varianty delta.

Nejhorší situace je v hlavním městě

V uplynulých sedmi dnech připadá v Česku na sto tisíc obyvatel zhruba 13 nakažených, což je proti neděli mírný nárůst. Nejhorší situace zůstává v Praze, kde má takzvané incidenční číslo hodnotu 35, následuje Plzeňský kraj s 29 nakaženými na sto tisíc obyvatel v posledním týdnu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Adam Vojtěch

Štítky ČR, koronavirus, očkování, vakcína, COVID-19, Adam Vojtěch, ANO 2011, Pfizer, BioNTech, Česko, Praha, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Doba mezi dávkami vakcíny se zkrátí. Od září zřejmě nebudou testy hrazené pojišťovnou  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.