Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Brněnské fakultní nemocnice evidují britskou mutaci u 85 procent

Obě brněnské fakultní nemocnice evidují britskou mutaci koronaviru zhruba u 85 procent ze všech pozitivních testů. Denně jsou stovky pozitivních testů. ČTK to zjistila od mluvčích obou nemocnic. Britská mutace je podle odborníků nakažlivější. V kraji už se objevila v několika případech i jihoafrická mutace koronaviru.

Fakultní nemocnice Brno za poslední únorový týden registruje až 86 procent vzorků s britskou mutací ze všech pozitivních testů. Denně odhalí koronavirus u několika stovek lidí, za poslední den to bylo zhruba u 250. „Děláme PCR testy u lidí indikovaných hygieniky nebo praktickým lékařem, antigenní testy a také máme stěrovou budku. Procento pozitivních testů v Brně ale nestoupá,“ uvedla mluvčí nemocnice Veronika Plachá.

Britská mutace však nyní převažuje nad původní variantou viru, se kterou se země potýkala loni i letos. Podobná situace je i ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně. Podle její mluvčí Dany Lipovské tvoří britská mutace 80 až 85 procent ze všech pozitivních testů. Nemocnice denně provede stěr zhruba u 600 lidí.

Fakultní nemocnice zaznamenala britskou mutaci koronaviru poprvé o loňských vánočních svátcích. Postupně se objevovala v desítkách případů, nyní tvoří britská mutace většinu z pozitivních testů. V sedmi případech se objevilo i podezření na jihoafrickou mutaci koronaviru. Z toho pět případů má spojitost se školkou, kterou hygienici uzavřeli.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky ČR, nemocnice, koronavirus, Jihomoravský, VUI-202012/01, COVID-19, Fakultní nemocnice Brno, Fakultní nemocnice u sv. Anny, Brno, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnské fakultní nemocnice evidují britskou mutaci u 85 procent  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.