Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vánoce se neobešly bez záchranářů, na vině byly žlučníkové záchvaty, bitka i koronavirus

Ačkoli byl podle záchranářů letošní rok přes vánoční svátky klidný, výjezdům pro nemocné či kvůli ošetření úrazů se nevyhnuli. Na vině byl nejvíce koronavirus, kvůli kterému lidé často volali kvůli radám či zhoršení stavu. Došlo ale i k vánoční potyčce a dokonce i k autonehodě, která si vyžádala lidský život. Záchranáři také řešili následky přejídání a izolace, kvůli depresím se na operátory obraceli hlavně senioři.

Záchranáři považují Vánoce za klidné, ani tak se ale nevyhnuli výjezdům. Na vině byl nejvíce koronavirus, sanitka vyjížděla pro nakažené pacienty i pro lidi s podezřením na tuto nemoc, výjezdy se ale příliš nelišily od předvánočního času. Na operační středisko často volali ale i nemocní, kterým se zhoršoval stav, nebo se chtěli jen poradit.

Vzhledem k opatřením zůstávali obyvatelé Jihomoravského kraje doma, nebylo proto nutné ošetřovat úrazy po pádu na náledí a minimum bylo také dopravních nehod. Výjimka se ale bohužel našla, a to doslova tragická. Kolize auta s chodcem v Bystrci jen pár minut před Štědrým dnem si totiž vyžádala lidský život.

Ani Štědrý večer se neobešel bez nečekané události. Chvíli po osmé večerní se museli záchranáři vydat do centra Brna, kde u Hlavního nádraží došlo k potyčce hned několika lidí. Tři z nich pak skončili v nemocnici k ošetření. 

Z domovů se ozývaly prosby o pomoc, lidé měli problémy s přejídáním i depresemi

Jako každé svátky pak zdravotníci vyjížděli k domácím pohromám z večeře. Sanitka odvážela pacienty s bolestmi břicha, žlučníkovými záchvaty a problémy byly i se zvracením, což mělo obvykle na svědomí přejídání nebo nedodržování předepsané diety. 

Operátorům na tísňové lince se ale ozývali senioři, kteří se cítí osaměle a v depresi, na zdravotníky se obracelo i několik případů lidí, kteří uvažují o ukončení života. Krizi ale všichni společně zvládli. Bohužel se tyto hovory podle záchranářů opakují každé Vánoce.

Záchranáři varují před silvestrovskými úrazy

Čeho se ale záchranáři obávají více než Vánoc, je konec roku a s ním spojené noční veselí. Letos bude kvůli opatřením značně omezené, ani tak ale nepodceňujme obezřetnost.

"Za pár dnů je tu Silvestr a čekají nás oslavy nového roku, každoročně to bývá pro naše operační středisko i výjezdové skupiny velký nápor. Uvidíme, jak ovlivní naše výjezdy současná koronavirová situace." dodává mluvčí záchranářů Michaela Bothová. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ZZS JMK

Štítky Záchranáři, koronavirus, Vánoce, úraz, silvestr, COVID-19, deprese, Štědrý den, Jihomoravský kraj, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vánoce se neobešly bez záchranářů, na vině byly žlučníkové záchvaty, bitka i koronavirus  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.