Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kvůli koronaviru se ve společnosti zvýšilo riziko depresí i sebevražd. Centrum Platan nabízí psychologickou podporu zdarma

V období pandemie koronaviru vzrůstá potřeba psychologické podpory. Bohužel jsou tyto služby aktuálně stále méně dostupné. Na toto reagovalo Centrum Platan nabídkou psychologických konzultací, které nabízí zadarmo. 

„Naším zájmem je poskytovat konzultace a terapie danému člověku dlouhodoběji. Nefungujeme tedy jako linka, která je v provozu nepřetržitě a kterou kontaktuje každý den množství klientů, jako je tomu více třeba na linkách důvěry či krizových linkách. Lidé tedy volají buď se záměrem se o službě informovat a domluvit se na spolupráci, nebo již volají na konkrétní čas, na kterém jsou s psychologem domluveni. Obvykle se ozve několik nových lidí v průběhu týdne. Zájem tedy je, ale není až natolik intenzivní, že bychom ještě neměli volné kapacity na poskytování psychologické podpory několika dalším dlouhodobějším klientům,” uvedla manažerka Lucie Kučerová. 

Služba je určena pro lidi převážně pobývajících v Jihomoravském kraji. Délka konzultace je obvykle necelá hodina. Centrum Platan není krizová linka. Konzultaci si lze domluvit na e-mailu centrum.platan@tripitaka.cz.

„Sezení s klientem a psychologem je v maximální délce 55 minut. Je samozřejmě možné skončit dříve, pokud si to klient přeje, ale doposud všichni nabízený čas využívali až do konce. Frekvenci setkávání obvykle doporučujeme 1x za týden, ale pokud někdo preferuje setkávání méně často, tak to respektujeme. U online terapií čas není tak „striktně“ omezený – tam spíše záleží na tom, jak dlouho se lidé chtějí tématu a setkání věnovat, nemá to takový pevný rámec, ale obvykle je to 60-120 minut, i podle počtu lidí, kteří mají o konkrétní setkání dílny zájem," uvedla Kučerová.

V dnešní době je podle lékařů velmi důležité dbát na duševní zdraví. „Pokud máte nějaké úzkosti a necítíte se dobře, je jistě vhodné kontaktovat jakoukoli odbornou pomoc. Ta vám buďto pomůže přímo, nebo Vás “přesune” k někomu, kdo se konkrétní problematikou zabývá,” říká lékařka Hana Staňková. 

Lidé projevili o službu nebývalý zájem

Výhodou je také možnost využívat podporu i dlouhodobě - po skončení online provozu i osobně přímo v Centru Platan. „Po zveřejnění nabídky bezplatných psychologických konzultací online jsme zaznamenali zájem zejména v obrovském dosahu facebookového příspěvku s touto informací, který byl skutečně famózní na to, kolik máme aktuálně sledujících. Reakce od veřejnosti byly rozhodně pozitivní, bylo znát, že je to služba, po které je poptávka. Neznamená to však, že by všichni oslovení naše centrum hned kontaktovali a začali s námi spolupracovat – noví klienti se objevili, ale ne zase tolik, že bychom ihned zaplnili celou naši kapacitu, volné termíny jsou k dispozici ještě pořád,” sdělila Kučerová.

Službu nabízí Platan zdarma až do konce roku. „Při druhé vlně lockdownu jsem byla doma hodně sama a cítila se dost úzkostně, nebylo mi psychicky dobře. Rozhodla jsem se tedy vyhledat pomoc a každý týden teď mám konzultace, které mi s nepříjemnými stavy dost pomáhají,” uvedla studentka Tereza Zimová.

Za dob pandemie se výšilo riziko sebevražd, depresí i úzkostí

Že epidemie koronaviru nepoškodila v České republice jen ekonomiku, dokazuje i studie Národního ústavu duševního zdraví (NÚDZ). Podle ní se podstatně zvýšilo riziko sebevražd, depresí a úzkostných poruch. Odborníci zaznamenali i zvýšenou potřebu konzumace alkoholu, sedativ či konopí.

Negativní dopady pandemie na duševní zdraví obyvatel pak dokládají i statistiky Linky bezpečí a pozorování psychiatrů v ordinacích. Lékaři podle portálu Naše zdravotnictví navíc očekávají, že trend bude pokračovat, i když koronavirová nákaza odezní, protože se ke starostem lidí přidají ekonomické obavy a potíže.

„Vliv pandemie byl široký. Lidé řešili strach z onemocnění sebe samých či svých blízkých, možné výčitky z přenosu choroby. Další negativní dopady do duševního zdraví měla sociální izolace a další opatření, která byla přijímána k zabránění šíření infekce,“ uvedl pro Naše zdraví předseda Výkonného výboru pro implementaci Strategie reformy psychiatrické péče Ivan Duškov.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Platan centrum, podpora, koronavirus, sebevražda, deprese, pandemie covidu-19, pandemie, Národní ústav duševního zdraví, Linka bezpečí, Česko, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli koronaviru se ve společnosti zvýšilo riziko depresí i sebevražd. Centrum Platan nabízí psychologickou podporu zdarma  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.