Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Vědci z Brna vyvinuli unikátní náplast, která pacientům pomůže zahojit chronické rány

Brněnští vědci vyvinuli speciální bionáplast Amnioderm, pomůže hojit chronické rány. Díky Národnímu centru tkání a buněk tak mohou lékaři pomocí této náplasti z lidské amniové membrány transplantovat novou kůži a pomoci s hojením ran především starších lidí s cukrovkou, nedokrvenýma nohama nebo proleženinami. Licenci získala Zentiva, Česká republika tak bude první zemí v Evropě, kde se bude náplast používat.

Brněnští lékaři našli revoluční způsob hojení komplikovaných chronických poranění. Z lidské amniové membrány vynalezli speciální náplast, která v podstatě zastupuje transplantaci kůže u lidí s cukrovkou nebo proleženinami. Aplikuje se ambulantně, není proto potřeba operace. 

Jednoduchá aplikace a rychlé hojení pomůže pacientům 

Lékař ránu nejprve vyčistí, pak přiloží samotnou náplast ze sterilního obalu a nakonec sekundární krytí. Náplast se v průběhu týdne do rány postupně vstřebá a napomůže tak procesu hojení. Pokud je třeba další aplikace, rána se již nečistí.

Lékaři budou náplastmi léčit například otevřené rány diabetiků. „Vhodné jsou ale i chronické rány jiného původu. Důležité vždy je, aby byla dostatečná průchodnost cév v okolí rány a v ráně nebyla přítomna závažná infekce,“ píše Amnioderm na svém webu.

Náplast z brněnských laboratoří se bude dát použít i k léčbě bércových vředů a další poškození kůže, které se pacientům nehojí. Díky ní na ráně začne růst nová kůže a zároveň působí protizánětlivě. 

„Díky bionáplastem se nejen zlepší klinický stav pacientů, ale také kvalita jejich života,“ uvedla generální ředitelka Zentivy pro Českou republiku a Slovensko Soňa Porubská.

Česko začne náplast používat jako první v Evropě

Díky brněnským vědcům tak bude Česká republika první v Evropě, která bude mít možnost technologie využívat. Licenci na náplasti totiž získala Zentiva a prodávat ji bude v Česku. Náplast vědci vyvíjeli sedm let tak, aby neměla žádné vedlejší účinky. Je vyvinutá z prenatálních tkání, což jsou buňky z pupečníkové krve, tkáně pupečníku a placenty. 

Vědcům se povedlo zachovat bioaktivní molekuly z těchto tkání, především bílkoviny a peptidy v původní struktuře. Díky tomu tak vznikla unikátní technologie k hojení ran, která zrychluje regeneraci poškozených tkání a zachovává její strukturu. 

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto amnioderm

Štítky brno vědci, Česko, náplast, cukrovka, chronická rána, pacient, tkáň, Zentiva, Evropa, Brno, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vědci z Brna vyvinuli unikátní náplast, která pacientům pomůže zahojit chronické rány  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.