Barcelona, Padova, Gent, či Frankfurt. Přesně toto jsou města, která jsou součástí mezinárodního projektu Cities4FOOD. Tento projekt se snaží urychlit společenský vývoj směrem k udržitelnému využívání potravin. Radní včera odsouhlasili připojení k projektu.
K projektu Cities4FOOD přispěje sepsáním dvou dokumentů, kterými jsou Městská potravinová strategie a Koncepce péče o zemědělskou půdu na území Brna. Tyto dokumenty navrhnou projekty, které povedou ke skutečným výsledkům, co se týče místního zemědělství a lokálních potravin.
„Brno v rámci své dlouhodobé rozvojové strategie usiluje o podporu místního zemědělství v metropolitním regionu, péči o krajinu a podporu produkce a spotřeby místních potravin, třeba i tím, že právě na své gourmet speciality lákáme turisty. Cílem je zodpovědně hospodařit na zemědělské půdě a posílit tak odolnost města vůči momentálním projevům klimatických změn – suchu, horku nebo naopak přívalovým dešťům,“ říká první náměstek primátorky Petr Hladík.
Na sepsání dokumentů se bude podílet také Jihomoravský kraj, místní univerzity, výzkumné instituce, zemědělské podníky a další. K projektu Brno přizvala Nadace partnerství, která se bude starat o komunikaci se zainteresovanými stranami. Město se naopak bude starat o sepsání dokumentů a realizaci opatření.
Na projekt bude Brno žádat o financování z evropského výzkumného programu Horizon2020, který slibuje pokrytí veškerých finančních plnění.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.