Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Voda ve dvou pavilonech kampusu je už pitná

Potíže s kvalitou vody v kampusu Masarykovy univerzity v Bohunicích se podařilo vyřešit v pavilonech A5 a A13, kde bylo nainstalováno nové potrubí. Aktuální rozbory prokázaly, že voda po výměně trubek už odpovídá hygienickým normám.

Na výměně potrubí se univerzita dohodla s dodavateli stavby poté, co musela reklamovat část původních vodovodních rozvodů. Docházelo v nich ke znehodnocení vody tak, že nebyla vhodná k pití.

Detailní rozbory vody provedla univerzita v létě 2010 poté, co si uživatelé stěžovali na nevyhovující pach a chuť vody. Bylo zjištěno, že voda sice nemohla způsobit ohrožení zdraví studentů a zaměstnanců, nicméně podle platných hygienických norem nebyla vhodná k pití.

Kohoutky byly proto opatřeny bezpečnostními tabulkami “Voda nevhodná k pití“. Univerzita dále pro dotčené pavilony zajistila zásobování balenou vodou a zahájila řízení s dodavateli stavby vedoucí k nápravě nevyhovujícího stavu.

Po instalaci nového potrubí v pavilonech A5 a A13 správa kampusu mohla nyní nechat odstranit barely s balenou vodou i bezpečnostní tabulky.

„Instalace nového potrubí bude postupně pokračovat i v dalších pavilonech, kde byly potíže s kvalitou vody zaznamenány,“ informovala o dalších krocích k nápravě mluvčí Masarykovy univerzity Tereza Fojtová.

Původní potrubí, ze kterého se uvolňoval zinek a v němž docházelo ke zhoršení kvality vody, stavbaři nahradili novými kvalitnějšími trubkami.

„Stavební firmy zvládly instalaci nového potrubí pro studenou i teplou vodu bez zásadního omezení provozu pavilonů,“ řekl kvestor Masarykovy univerzity Ladislav Janíček.

Díky tomu budou práce na výměně potrubí v dalších pavilonech pokračovat postupně za provozu a kompletně ukončeny v roce 2014. Závada byla identifikována v 17 pavilonech.

„Předpokládané celkové náklady ve výši 34 milionů korun zaplatí z přibližně 60 procent dodavatelé firmy, zbytek s ohledem na navýšení standardu uhradí univerzita,“ dodal Janíček.

Foto: Jiří Prýgl

Štítky Kvalita vody, kampus, Masarykova univerzita, nové potrubí, pavilon, univerzita, pití, Ladislav Janíček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Voda ve dvou pavilonech kampusu je už pitná  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.