Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V brněnském planetáriu začali s budováním nové projekční plochy

V brněnském planetáriu začali stavět nosnou konstrukci pro novou sférickou projekční plochu s průměrem 17 metrů. Plocha je součástí projektu takzvaného digitária, zasvěceného popularizaci vědy. Projekt za více než 50 milionů korun navazuje na dřívější celkovou přestavbu areálu. Díky špičkové technologii se Kraví hora zařadí k nejlépe vybaveným planetáriím v Evropě.

V minulých týdnech dělníci postavili kaskádovité hlediště, instalovali datové rozvody i klimatizaci. Nyní je řada na pracovnících americké firmy, která dodává projekční plochu. "S něčím podobným se potkáte třeba v planetáriu v Chicagu, Varšavě, Honolulu nebo San Francisku," sdělil ředitel hvězdárny a planetária Jiří Dušek.

Plocha má podobu bílé polokoule sestavené z několika desítek hliníkových panelů. Z akustických důvodů jsou panely perforované a přichycené na robustní nosné konstrukci, kterou teď dělníci sestavují. Při projekci nebudou patrné žádné švy mezi panely. Výsledný obraz bude hladký, realistický a upoutá diváky hloubkou ostrosti. Jako kdyby se otevřelo okno do vesmíru, uvedl Dušek.

Instalace projekční plochy skončí poslední týden v srpnu. Potom sál digitária převezmou technici z Francie a Japonska. Ze země vycházejícího slunce přivezou projektor, který dokáže vytvořit věrnou podobu hvězdné oblohy. Další technologie a veškerý astronomický software bude z Francie. 

Digitárium Hvězdárny a planetária Brno své brány otevře počátkem listopadu.

Zdroj ČTK

Štítky hvězdárna, planetárium, Brno, modernizace, Evropa, Francie, Chicago, Varšava, San Francisco, Honolulu, Hvězdárna a planetárium Brno, projekt, Japonsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V brněnském planetáriu začali s budováním nové projekční plochy  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.