Počasí dnes26 °C, zítra25 °C
Neděle 23. června 2024  |  Svátek má Zdeňka
Bez reklam

Senioři ve Vyškově a Znojmě se od září přiučí o dědickém právu, telefonování nebo sousedských vztazích

Lidé starší padesáti let se mohou přihlašovat do Jihomoravské seniorské akademie, která od září zahájí výuku ve Vyškově a Znojmě. Tématem přednášek či praktických cvičení bude bezpečnost, zdravotnictví, psychologie nebo finance. Dvousemestrální studium je zdarma.

Snahou kraje, jenž za projektem spolu s Mendelovou univerzitou v Brně stojí, je zprostředkovat starším lidem jednoduchý a dostupný způsob vzdělávání v oblastech, které jsou pro ně tematicky důležité. Při představení to uvedla radní pro sociální a rodinnou politiku Jana Holomčík Leitnerová (Piráti).

„Projekt přímo navazuje na velmi populární brněnskou Senior akademii městské policie. Chceme tento koncept přenést i dál do kraje. Nad vzdělání mohou lidé díky kurzu získat nové sociální vazby, navázat přátelství nebo si vyměnit s vrstevníky zkušenosti. Už to samo o sobě chápu jako velký přínos,“ řekla Holomčík Leitnerová.

Aktivní důchodci v Brně touží po znalostech. Na univerzitě se učí o mléce nebo virtuální realitě

Penzisté v Brně prahnou po učení. Zájem o kurzy na univerzitách třetího věku pořád roste, největší pozornost získávají praktické semináře. Studenti v důchodovém věku se většinou nevzdělávají kvůli práci, ale aby si zlepšili kvalitu života.

Studium se skládá ze čtyřiadvaceti lekcí, které potrvají devadesát minut. V obou městech bude výuka v pondělí v prostorách tamních škol. „Přichystaná témata pokryjí třeba prevenci majetkové kriminality, dědické právo, specifika sociálního systému, telekomunikaci nebo otázky související s domácím násilím, stárnutím, psychikou či sousedskými vztahy,“ doplnila mluvčí kraje Helena Ondřejová.

Mezi lektory se objeví třeba jihomoravský záchranář Jan Jasenský, který dlouhodobě spolupracuje s Univerzitou třetího věku Mendelovy univerzity a vzdělává seniory v první pomoci speciálně zaměřené na seniorský věk. Dalším přednášejícím bude Luboslav Fiala, zakladatel Senior akademie a dlouholetý lektor v oblasti prevence majetkové kriminality.

V obou městech začne výuka 16. září, kapacita jednoho kurzu v jednom městě je třicet studentů. Přihlásit se je možné na webových stránkách Institutu celoživotního vzdělávání. Jihomoravský kraj předpokládá, že se každý rok akademie rozšíří do dalších dvou měst.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MUNI

Štítky správa, senioři, vzdělání, studium, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Senioři ve Vyškově a Znojmě se od září přiučí o dědickém právu, telefonování nebo sousedských vztazích  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.