Počasí dnes24 °C, zítra24 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Masarykova univerzita založila firmu pro rychlejší propojení vědy a praxe. Urychlí tím třeba testování léčiv

Brněnská Masarykova univerzita založila společnost MUNI Ventures s cílem, aby se objevy, patenty a další vědecké výsledky dostaly do praxe co nejrychleji. V tiskové zprávě o tom informoval mluvčí univerzity Radim Sajbot. Firma bude hospodařit s počátečním kapitálem dva miliony korun, částka pochází Fondu komercializace.

Masarykova univerzita založila firmu pro rychlejší přenos výsledků vědy do praxe

Univerzita v nově založené firmě drží stoprocentní vlastnický podíl. „Masarykova univerzita je nejen vzdělávací institucí, ale také univerzitou zaměřenou na vědu a výzkum. Dlouhodobě zastávám názor, že smysluplná věda by měla přinášet praktické užitky zejména lidem. Proto jsem o založení MUNI Ventures usiloval, neboť prostřednictvím této společnosti můžeme zvýšit rychlost a efektivitu převodu inovací z laboratoří do praxe," vysvětlil rektor univerzity Martin Bareš.

Vznik společnosti MUNI Ventures dostala pod křídla prorektorka Masarykovy univerzity pro personální politiku, celoživotní vzdělávání a udržitelnost Monika Jandová. „MUNI Ventures by se měla stát živým mostem mezi akademickým světem a skutečnými tržními potřebami, mostem transformace vědeckého poznání na hmatatelné výsledky," uvedla prorektorka.

Partnerem MUNI Ventures při vyhledávání zajímavých komercializačních projektů na univerzitě bude Centrum pro transfer technologií Masarykovy univerzity, které má v této oblasti dvacetiletou praxi. „Komerčně zajímavé projekty budou v konečné fázi převedeny na MUNI Ventures, jež proces komercializace univerzitního know-how efektivně dokončí," dodala Jandová.

Jednatelkou společnosti se stala Dagmar Vágnerová Linnertová z Katedry financí Ekonomicko-správní fakulty Masarykovy univerzity. „Chceme vytvořit prostředí, kde každý objev může najít svou cestu k veřejnosti. Takovým typickým příkladem může být vývoj nového léčiva. V současné době trvá velmi dlouho, než se objev z laboratoře dostane až k lidem. Tento proces je však možné urychlit," sdělila Vágnerová Linnertová. V popsaném případě by právě MUNI Ventures zajišťovala peníze a podporu pro další vývoj a testování nového léčiva, aby se z vědeckého objevu stal produkt zajímavý pro trh.

Ohodnoť článek

Štítky Brno, MUNI, věda, školy, praxem léčiva, výzkum, testování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Masarykova univerzita založila firmu pro rychlejší propojení vědy a praxe. Urychlí tím třeba testování léčiv  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.