Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Ulice v centru Brna se přes léto změní na obývák. Vznikne pohodové místo pro všechny

Zajímavý experiment se rozjíždí v centru Brna. Místní podnikatelé společně s neziskovkou proměňují Vachovu ulici, jež po celé léto zůstane bez aut a bude patřit výhradně pěším. Prostor se přizpůsobí zejména rodinám s dětmi.

Z ulice se stane obývák

Netradiční akci, která bude trvat celé léto, organizuje designérka Veronika Rút z neziskové organizace Naše kultivovaná města, jež se dlouhodobě věnuje zlepšování veřejného prostoru v Česku. Do iniciativy se zapojili také místní podnikatelé, kteří společně investovali do posezení, zeleně a kulturního programu.

„Vše jsme pečlivě konzultovali s místními obchodníky i obyvateli a podle jejich požadavků projekt upravovali. Doufám, že se nám podaří vytvořit živou, pohodovou a bezpečnou ulici pro všechny. Intervence se zaměřuje na rodiny s dětmi,“ uvedla autorka nápadu Rút.

Doplnila, že cílem je ukázat prostor jako zónu bezpečí, v níž si můžou hrát děti. Každý zapojený podnik podle ní navíc nabízí odlišný sortiment, který hodně zohledňuje trend nealkoholických nápojů.  

FOTO: Karolina Kadlčáková

Poznatky poslouží do budoucna

Do příprav akce se zapojila rovněž městská část Brno-střed. Do ulice například instalovala mobiliář z majetku městské části nebo pomáhala s koordinací či technickým zabezpečením projektu.

„Spolupráce s místními podnikateli a provozovateli restaurací je klíčem k vytvoření atraktivního a funkčního městského prostoru. Důraz klademe na kvalitní restaurační zahrádky, pohodlný mobiliář, dostatek zeleně a bezpečné pěší zóny,“ sdělil starosta městské části Vojtěch Mencl (ODS).

Projekt čerpá ze zásad a poznatků takzvaného taktického urbanismu, který vznikl v zahraničí. Vychází z toho, že za pomoci drobných intervencí se změní užívání veřejného prostoru a následně se vyhodnotí ohlasy veřejnosti. Nashromážděné poznatky, které zajistí studenti Masarykovy univerzity, poslouží v budoucnu radnici jako podklad pro další úpravy ulic a náměstí v centru města.  

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Karolina Kadlčáková

Štítky MČ Brno-střed, ulice, obývák, podnik, zahrádka, auta, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jirka Casek

Předpokládám, že zásobování si vyřeší ti podnikatele sami společně s tou neziskovkou. Nebo jako vždy si alibisticky a sobecky něco vymyslí a pykat za to budou dopravci a řidiči až budou tahat zboží desítky metru od auta.

Pondělí, 6. května 2024, 09:34Odpovědět

Martin Šerák

Očekávám (odhaduji), že mobilní nábytek, tzn. židle a stoly budou vytahovat těsně před otvírací dobou, aby zásobovací auta mohli vyložit zboží cca do 30 minut před otevřením prvního podniku, který má venkovní prostor. Uvidíme a hlavně provozovatelé podniků až v praxi.

Pondělí, 6. května 2024, 16:12Odpovědět

Ulice v centru Brna se přes léto změní na obývák. Vznikne pohodové místo pro všechny  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.