Zelené a modré skořápky vajec nejsou pouze otázkou velikonočního barvení. Snášejí je speciálně šlechtěné hybridní slepice. Vědci z Mendelovy univerzity v Brně momentálně pracují na vytvoření dosud neexistující škály pro hodnocení těchto unikátních zbarvení.
Takřka třetina vajec zkonzumovaných v tuzemsku pochází z domácích chovů. V těchto chovech, oproti chovům komerčním, není vyvíjen až tak obrovský tlak na množství snesených vajec, šlechtitelé se proto častěji zaměřují například na vzhled samotné drůbeže nebo třeba na atypickou barvu skořápky. Ta totiž nemusí být jen hnědá nebo bílá, jak ji standardně známe, ale také modrá, zelená nebo tmavě hnědá.
Vědecký tým z Agronomické fakulty MENDELU se ve spolupráci se šlechtitelskou firmou DOMINANT GENETIKA s. r. o. zaměřil právě na hodnocení atypicky zbarvené skořápky. Jeho cílem je vytvořit dosud neexistující barevnou škálu, podle které se budou moci řídit šlechtitelé plemen hybridů snášejících vejce s atypickou barvou skořápky. V tiskové zprávě o tom informovala mluvčí univerzity Tereza Pospíchalová.
Barva skořápky u takto šlechtěných hybridů, kteří vznikají křížením různých plemen, nemusí mít stejnou barvu vajec a škála odstínů může být velmi široká. „Ze zkušeností šlechtitelů špičkových nosných hybridů víme, že zákazník požaduje vyrovnanou, uniformní barvu skořápky. Barevná škála bude sloužit šlechtitelům při selekci na úrovni rodin, ale i jedinců na úrovni šlechtitelských chovů, aby mohli chovatelům a konzumentům zaručit jasně definovanou barvu skořápky vajec, která budou jejich nosnice snášet,“ uvedla Martina Lichovníková z Ústavu chovu a šlechtění zvířat AF MENDELU.
„Barevný vějíř pro hodnocení intenzity zabarvení skořápky je aktuálně sestaven pouze pro nosnice snášející standardní hnědá vejce, nelze ho tedy použít ani pro hybridy Darkshell šlechtěné na produkci vajec s tmavě hnědou skořápkou,“ přiblížila vědkyně. V současnosti existuje barevná škála pro identifikaci různých odstínů žloutků, která se běžně používá u chovatelů a slouží například k posouzení vlivu krmných aditiv na intenzitu zabarvení žloutků. „I u žloutků víme, že konzumenti preferují vejce s tmavě žlutými žloutky,“ doplnila Lichovníková.
Zkřížené slepice, které snáší vejce s především zelenou a tmavě hnědou barvou skořápky, mají nižší počet snesených vajec. „To může být pro domácnosti výhodou, jelikož stíhají vejce průběžně spotřebovávat. Na druhou stranu se jedná o exteriérově velice atraktivní nosnice i kohouty, ať už jde o jejich zabarvení přes modré, červeně žíhané nebo červeně žíhané s bílými letkami, tak v řadě případů se jedná o nosnice chocholaté. Tedy kromě pastvy pro oko se tito hybridi podílejí i na udržení biodiverzity v chovu kura domácího,“ popsala vědkyně.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.