Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Studenti mají problém. Koleje v Brně jsou narvané a o další stovky míst přijdou kvůli opravě

Problémy s ubytováním dělají aktuálně vrásky tisícům studentů, kteří míří za univerzitním studiem do největšího moravského města. Koleje praskají ve švech ještě před začátkem semestru. Navíc školáci o další stovky pokojíků přijdou kvůli rekonstrukci kolejí v Kounicově ulici, které jsou druhými největšími Masarykovy univerzity.

Boj o cimru na univerzitních kolejích Masarykovy univerzity (MU) je pro studenty každý rok náročný, letos se situace ještě zhoršila. Druhá kapacitně největší kolej v ulici Kounicova se od září uzavírá a čeká ji rekonstrukce. Na moderní interiér, opravené společné prostory i zbrusu nový nábytek si studenti počkají dva roky.

Opravy budovy, kde bydlelo téměř šest set studentů, vyjde MU na dvě stě milionů korun. Více než polovinu nákladů pokryjí dotace státu. Cílem renovace domu je kromě poskytnutí bydlení studentům také řešení problémů se statikou. Změny postihnou i stupačky a rozvody, aby mohl mít každý pokoj svoji koupelnu.

V Brně se bouří proti cenám kolejí. Neplatíme za luxusní hotel, křičí studenti

Pět tisíc korun za postel v dvoulůžkovém pokoji se společnou sprchou a kuchyňkou. Nové ceny vysokoškolských kolejí nahněvaly studenty brněnské Masarykovy univerzity (MUNI). Kvůli náhlému zdražení se dali do organizace demonstrace. Stěžují si, že...

Nové koleje

Zájemců o bydlení v univerzitních prostorách je dlouhodobě více než lůžek, které škola nabízí. V minulém roce poskytla MU téměř čtyři tisíce míst na pokojích, letos z důvodu uzavření kolejí v Kounicově ulici je míst o pět set méně. „V dlouhodobých investičních záměrech MU počítá s výstavbou či nákupem dalších kolejních budov. Nové bydlení se výhledově plánuje například v bohunickém kampusu,“ sdělila Drbně za Masarykovu univerzitu Simona Polcarová.

Vysokoškoláci mají na výběr ze sedmi ubytovacích zařízení. Kolejné univerzita zvýšila v únoru o patnáct procent kvůli vysoké inflaci. Další zdražování ale není v budoucnu na pořadu dne. Nově se vrátí život i do kolejí v ulici Mánesova, která je po celkové modernizaci. „Vzniká v nich nový typ třílůžkového pokoje místo původního čtyřlůžkového. Novinkou jsou rovněž samostatná wc a koupelny pro každý pokoj,“ uvedla Polcarová. Dodala také, že studenti se mohou těšit na moderní vybavení a čerstvou výmalbu pokojů.

Rekonstruuje se i fakulta

Kromě kolejí prochází přes léto renovací i Fakulta sociálních studií MU, kde se opravuje vodovodní a odpadní vedení. „V rámci rekonstrukce vznikne také nová kuchyňka, kterou budou moci využívat převážně studující v přestávkách mezi kurzy. V létě 2023 se opravy dočká polovina budovy, a to ta do ulice Marešova. V létě 2024 pak zbytek fakulty,“ informovala Drbnu za oddělení komunikace MU Zdeňka Savarová.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MUNI

Štítky univerzita, Masarykova univerzita, koleje, studenti, ubytování, rekonstrukce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Rada

Kdyby se neposkytovalo zadarmo studium ZAHRANIČNÍM studentům!

Úterý, 22. srpna 2023, 01:56Odpovědět

Baron Kocharovski

vš koleje mají cca 3 měsíce na OPRAVY. škoda, že se čeká až na říjen, že... :-(((

Pondělí, 21. srpna 2023, 10:51Odpovědět

Petr Nečas

A nebo Nové sady 451/8a také Milan Lučan

Neděle, 20. srpna 2023, 21:08Odpovědět

Baron Kocharovski

když ubytovává, měl by mít dost peněz na řádnou inzerci, nemyslíš?! NEMYSLÍŠ! jinak bys to sem necpal, nečasi! :-(((

Pondělí, 21. srpna 2023, 10:52Odpovědět

Petr Nečas

Ubytování mimo Brno - Nesovice 265 Milan Lučan

Neděle, 20. srpna 2023, 21:06Odpovědět

Studenti mají problém. Koleje v Brně jsou narvané a o další stovky míst přijdou kvůli opravě  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.