Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Brně se bouří proti cenám kolejí. Neplatíme za luxusní hotel, křičí studenti

Pět tisíc korun za postel v dvoulůžkovém pokoji se společnou sprchou a kuchyňkou. Nové ceny vysokoškolských kolejí nahněvaly studenty brněnské Masarykovy univerzity (MUNI). Kvůli náhlému zdražení se dali do organizace demonstrace. Stěžují si, že po zdražení přijde škola o studenty.

Zdražení ubytování překvapilo na začátku jarního semestru posluchače třech největších brněnských univerzit. Kvůli změnám dali studenti dohromady petici, kterou podepsala více než tisícovka nespokojených mladých lidí. Signatářům vadí neadekvátní ceny za nemoderní ubytování, v němž se na pokoji tísní společně s několika spolubydlícími.

Nejdráž vyjde v Brně bydlení na kolejích Masarykovy univerzity. Škola obhajuje náhlé zdražení, o kterém ubytované informovala s desetidenním předstihem, inflací a růstem cen energií. Od února se kolejné navýšilo o patnáct procent. Zdražovalo se ale také v roce předchozím. Podle studentů, kteří kvůli nepříjemné situaci zorganizovali stávku u sochy Jošta na Moravském náměstí, byl nárůst dramatický.

S sebou si nespokojení studenti vzali transparenty, kterými dávali najevo, že neplatí za pětihvězdičkový hotel. „Za méně než půl roku zdražilo ubytování o neuvěřitelných čtyřiapadesát procent. Například já pocházím z východního Slovenska a věřte mi, že kvůli této situaci přijde Masarykova univerzita o mnoho šikovných studentů, kteří si zkrátka nemohou dovolit platit vysoké částky," popsal mluvčí demonstrace Martin Mikloš.

Koleje jsou dražší než privát

Zorganizovaná akce školu příliš nepotěšila. Univerzita tvrdí, že demonstrace není adekvátním řešením. „Téma kolejného považujeme za významné a jsme si dobře vědomi toho, že diskuze v této věci je důležitá. Takový dialog by ovšem měl být veden korektně, věcně a se zohledněním všech faktů a souvislostí. Za korektní rozhodně nepovažujeme, že o svolání demonstrace bylo rozhodnuto již před jednáním, které v této věci nabídl a inicioval příslušný rezortní prorektor," uvedl za MUNI mluvčí Radim Sajbot.

Brněnské univerzity zdražily ubytování. Studenti platí za koleje víc než za privát

Nepříjemné zprávy čekaly na začátku letního semestru vysokoškolské studenty. Tři největší brněnské univerzity zdražily ubytování na kolejích. Studenti se proti vysoké ceně bouří a připravují petici. Koleje jsou podle nich dražší než ubytovaní na...

Studenti, kterých se na náměstí sešlo přes dvacet, požadují přehodnocení zdražení tak, aby byly spokojené obě strany. „Momentálně vyjde privátní byt v Brně levněji než koleje. To mi přijde absolutně nesmyslné. Některé koleje, například na Vinařské, jsou sice nově renovované, ale jinde vypadají jako z dob komunismu," řekla účastnice pondělní akce Eliška Jurková, která navštěvuje Fakultu sociálních studií MUNI.

Stejnou měrou jako MUNI zdražila ceny bydlení také Mendelova univerzita. Vysoké učení technické zvedlo kolejné o deset procent. I navzdory cenám jsou zatím brněnské koleje plně obsazené. Masarykova univerzita spravuje devět ubytovacích areálů po celém městě.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Aneta Šamšulová

Štítky masarykova univerzita, koleje, ubytování, zdražení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

Z odkazu:Mnoho mladých lidí tak nemá jinou volbu než bydlet v „krabicích“ – nejen v Los Angeles vznikají nájemní domy, které uvnitř ukrývají tzv. „krabice“. Jedná se o nejlevnější bydlení, které můžete v atraktivních lokalitách města najít, a nutno říci, že když mluvíme o nejlevnějším bydlení, cena se pohybuje okolo 30 tisíc korun měsíčně.

Jedná se o zajímavý koncept bydlení, pro který se v Americe užívá pojem co-living. V jedné z krabic momentálně bydlí i Čech David Drobík, a to konkrétně v městské části Venice Beach. Jeho krabice se nachází v jednom ze čtyř rodinných domů, kde dohromady žije 100 lidí. Každý má svou krabici na spaní, kde má pouze osobní věci, matraci a lůžkoviny, zbytek jsou společné prostory, které mohou využívat všichni nájemníci.

Úterý, 7. března 2023, 09:56Odpovědět

Diskutér T.

Slečno KRESOVÁ, omlouvám se - škoda, že jste ty ceny tedy nevypsala pro mladé neurvalce a rozmazlené nastávající inteligenty....

Úterý, 7. března 2023, 09:52Odpovědět

Em Kresová

pro diskutéra. Chtěla jsem tam dát odkaz na ceny ubytování a popis v americe. Bohužel mi to odkaz vymazalo . Prý se odkazy dávat nesmějí. Takže kdo mí zájem je to na trubce... čech se přestěhoval do ameriky a bydlí v krabici. Mohlo by to včetně cen naše mladé ubožáky kapku poučit.

Pondělí, 6. března 2023, 22:12Odpovědět

Diskutér T.

Em Kresová - má opravdu zajímavý příspěvek do diskuse - taky bydlí asi na kolejích, nebo na vyhybce?

Neděle, 5. března 2023, 20:51Odpovědět

Diskutér T.

Co jste si zvolili, tak tady máte - běžte hezky makat na brigádu, at´si na tu kolej vyděláte. To je dnes samej YOUTUBER a dělat by asi měli už jen dědci a babky nad hrobem - nic poti ničemu....

Neděle, 5. března 2023, 20:50Odpovědět

Em Kresová


Neděle, 5. března 2023, 15:38Odpovědět

Ondrej Urbec

Na tohle musim reagovat. Pokud prijde nekomu navyseni najmu o litr/dva po vsech vecech nenormalni, podelim se s studenty o me zkusenosti, ovsem ze zahranici. Kdyz si pujdete studovat treba v UK, musite zaplatit za studium. To je vetsinou od £12tis./za semestr. Ubytovat se muzete na jeden rok v univerzitnim kampusu, ale vyjde vas to na £300 mesicne - sdileny pokoje po 4rech. Po ukonceni prvniho semestru se musite z "koleji" odstehovat a najit si jine, sve bydleni. Bydleni vyjde na £600/mesicne, zalezi na lokalite. K tomu si musite pripocitat nejakou dopravu, jidlo, zabavu, takze pro tyhle vychodni slovaky, smutny lenivy cesky a cernousky nemam slitovani a spis se nad tim pousmivam. Studium v CR mate zdarma. Bydleni je za pusu. Naklady na zivot jsou taky za pusu a jeste jste ve sve rodne zemi (nepocitam ty afgance a vychodnary). Takze neni problem v cenach, ale problem je ve vas. Nejste totiz schopni si vydelat navic posrany 3tisice mesicne. S takovou vam ani VS diplom nepomuze a stejne skoncite v mekaci i kdyz sorry - v mekaci uz bude plno a doba bude jeste krutejsi.

Sobota, 4. března 2023, 13:44Odpovědět

Jaromír Polášek

Co jste si zvolili, to máte!! Jen plaťte! Snad se vám v těch chytrých hlavách rozsvítí!

Středa, 1. března 2023, 15:08Odpovědět

Karel Rada

Slováci zaplavili Brno, některé školy až polovinou studujících! A neplatí nic.

Středa, 1. března 2023, 14:10Odpovědět

Marie Glanczová

oni přece pracovat nebudou-oni jsou něco extra "studenti". Souhlasím s Baron

Středa, 1. března 2023, 13:53Odpovědět

Roman Doležel

LOL. Slovák si stěžuje, že nemá na nájem v cizí zemi, která mu umožňuje studium v jeho rodném jazyce zdarma.

Středa, 1. března 2023, 08:33Odpovědět

Baron Kocharovski

místo hloupého a zbytečného vyřvávání na náměstích, "že nechcete platit vyšší kolejné," využijte tento čas ke smysluplné brigádě! vyděláte si na vyšší nájem, BUDETE UŽITEČNÍ a třeba si ještě zvládnete koupit něco, co vás potěší. (a na náměstích BUDE KLID)! :-D

Úterý, 28. února 2023, 11:25Odpovědět

V Brně se bouří proti cenám kolejí. Neplatíme za luxusní hotel, křičí studenti  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.