Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kosmetika je věda, která patří na univerzitu, prosadili si v Brně

Kosmetika na vysoké škole? V českém školství donedávna nereálná myšlenka, která ale nyní nabrala na konkrétních obrysech v Brně. Brněnská Masarykova univerzita (MU) si bude jako jediná univerzita v Česku od příštího roku vychovávat nové odborníky na kosmetologii. Nápadu dal zelenou Národní akreditační úřad.

Nový obor se otevře na Farmaceutické fakultě MU, kde dostali akademici razítko pro bakalářský program od akreditačního úřadu po několika letech příprav. Na skladbě předmětů se podíleli experti napříč fakultami. Studenti musí při studiu prokázat znalosti přírodních i společenských věd nebo absolvovat povinné praxe. 

„Ve studijním programu se prolíná řada odborných oblastí jako například dermatologie, chemie přírodních i syntetických materiálů, technologie přípravy a hodnocení jakosti kosmetického přípravku, oblast fungování samotných kosmetických provozů, ale také správnost aplikace či legislativní požadavky,“ uvedla docentka Ústavu farmaceutické technologie Ruta Masteiková.

Podle děkana brněnské farmacie Davida Vetchého je po odbornicích na kosmetický průmysl ve společnosti hlad. Na žádné tuzemské vysoké škole zatím obor nikdo komplexně nepojímá. „Je to svým způsobem díra na trhu, protože v našem prostředí chybí dostatek odborníků, kteří kosmetice rozumí do hloubky. Přitom se jedná o oblast, která ovlivňuje každodenní život nás všech a generuje celosvětově obrovské množství finančních prostředků,“ vysvětlil Vetchý s tím, že škola kvůli náročným akreditačním požadavkům uzavřela smlouvy se zahraničními českými firmami působícími v kosmetickém průmyslu. 

Farmaceutická fakulta spustí výuku kosmetiky příštího akademického roku. Zároveň univerzita připravuje i  navazující magisterské studium. Akademici z největší univerzity na Moravě věří, že do prváku nastoupí okolo 50 studentů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Brno, MU, Univerzita, Programy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kosmetika je věda, která patří na univerzitu, prosadili si v Brně  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.