Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Střední školy čeká nápor silného ročníku. Jsme připravení, tvrdí jižní Morava

Střední školy v celé republice čeká letos nápor. Základní vzdělání končí silný ročník 2008, v němž se podle Českého statistického úřadu narodilo nejvíce dětí od roku 1993. Jižní Morava tvrdí, že má míst dost a na střední školy je schopná přijmout až patnáct tisíc dětí.

Problém týkající se silných ročníků se v Česku táhne již několik let. „Chyběly školky, pak základky, a teď se to přenáší na střední školy. Česko pracuje neefektivně,“ stěžují si lidé na sociálních sítích. Kapacitu nových ročníků koordinují jednotlivé kraje, které mají střední školy ve správě. 

Na jižní Moravě jsou podle krajských radních na nápor nových žáků přichystaní. Problém s nedostatkem míst pro 11,5 tisíce uchazečů by neměla mít gymnázia, střední odborné školy ani učiliště.  „Na silné ročníky se Jihomoravský kraj systematicky připravuje již několik let. Na středních školách byla zachována poměrně velká rezerva volných míst, která se zaplňuje postupně,“ uvedla tisková mluvčí Jihomoravského kraje Alena Knotková s tím, že na uchazeče čeká až patnáct tisíc míst.

V Brně bude nové gymnázium

Počet volných míst na školách v kraji meziročně vzrostl o 131 míst. Deváťáků je přitom téměř o tisícovku více než loni. Velkou poptávku po studiu na středních školách má do budoucna vyřešit například nové gymnázium s přírodovědným zaměřením. Instituce, která bude fungovat pod záštitou Střední průmyslové školy chemické vznikne Brně, se dětem otevře příští rok.

V kraji je dlouhodobě zájem o všeobecně zaměřené školy, ze kterých studenti následně pokračují za vyšším vzděláním. „Našim cílem je podpora všeobecného směru vzdělávání, které umožňuje připravit se a později se rozhodnout o budoucím povolání, jež požaduje vysokoškolské vzdělání. V rámci vzdělávací strategie kraje chceme podporovat lycea, ty mohou vznikat zejména transformací části stávajících odborných maturitních oborů,” vysvětlil Jiří Nantl (ODS), náměstek hejtmana Jihomoravského kraje.

Problémy čekají Prahu

Zklamanější budou pravděpodobně někteří deváťáci v Praze. Na problémy se chystají především tamní gymnázia. Podle hejtmanky Středočeského kraje Petry Peckové (STAN) se na jedno místo na gymnáziu v Praze hlásí až patnáct uchazečů. V ostatních částech kraje je přitom počet uchazečů až pětkrát nižší. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky školství, střední školy, lyceum, jihomoravský kraj, brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Střední školy čeká nápor silného ročníku. Jsme připravení, tvrdí jižní Morava  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.