Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

I učňák je cesta, říká dětem jižní Morava. Kampaň dělá TikTokerka

Jižní Morava se snaží motivovat mladé, aby si podali přihlášky i na méně chtěné obory středních škol. V nové kampani se kraj snaží mluvit jazykem mladých, a do akce povolal influencerku. Zároveň chce zvyšovat povědomí učitelů o dějinách Moravy.

Nová kampaň Nevim kam má zbořit mýty, které opřadají učňáky a odborné střední školy. Kromě toho se snaží zvýšit povědomí o lyceích. „Chceme všechny důležité informace dostat na jedno místo,“ sdělil náměstek jihomoravského hejtmana pro vzdělání Jiří Nantl (ODS).

Na děti cílí jižní Morava prostřednictvím sociálních sítí. Oslovuje je pomocí příspěvků na Instagramu i TikToku. Do kampaně vloží kraj celkem 150 tisíc korun. „Udělali jsme marketingový výzkum přímo na základních školách, o tom, co cílovou skupinu oslovuje,“ vysvětlila ředitelka Vzdělávacího institutu pro Moravu Leona Sapíková.

Na pomoc si radní přizvali influencerku Amélii Hrabákovou, která prostřednictvím videí na TikTokovém účtu @nevim_kam pomáhá žákům s výběrem školy. K videím přidává anglické titulky, aby jim rozuměli i cizinci. „Zvažte podat přihlášku i do jedné školy mimo Brno, abyste měli jistotu,“ radí například v jednom z videí na této sociální síti.

Podle Amy by zájemci měli podat jednu přihlášku na jejich vysněnou školu, a tu druhou někam na jistotu. Deváťáci můžou přihlášky podávat ještě do prvního března. Potom bude pro letošní rok přihlašování na střední školy uzavřeno.

Učte středoškoláky dějiny Moravy

Kampaň pro uchazeče o studium na střední škole však není jedinou snahou Jihomoravského kraje, jak inovovat vzdělávání. Zároveň organizuje také kurz pro učitele zaměřený na dějiny Moravy. Lektor kurzu Ondřej Hýsek klade důraz na důležitá místa v moravské historii a doporučuje kantorům návštěvu spolu s jejich studenty. „Moravská historie je nedílnou součást naší identity a byli bychom rádi, kdyby se stala pevnou složkou výuky dějepisu na školách," vysvětlil Nantl.

Radní věří, že projekt osvěží výuku dějepisu a seznámí středoškoláky podrobněji s místem, kde žijí. Pro učitele vznikla i učebnice, jež kantorům pomůže s výkladem. První díl zatím mapuje historii do roku 1860. Program pro kantory naváže na oslavy výročí 1 200 let od první písemné zmínky Moravy, které oslavila v minulém roce.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv redakce

Štítky školství, dějepis, Morava, kraj, Jihomoravský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

I učňák je cesta, říká dětem jižní Morava. Kampaň dělá TikTokerka  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.