Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Nezdražíme vám obědy, vzkazuje Brno dětem ze základek a mateřinek

Smažené rybí prsty, grilované čevabčiči, drožďovou polévku a další známé pochutiny podávané ve školních jídelnách si děti z brněnských základek a mateřinek vychutnají bez příplatku. Město a městské části se rozhodly, že ve zřizovaných školách nebudou ani s ohledem na rostoucí ceny energií obědy zdražovat.

 Zdražení školám umožňuje novela vyhlášky o školním stravování. Některé školy zvýšily s ohledem na růst cen energií cenu obědů už v předešlých měsících. Ceny obědů jsou v desítkách korun. Přímo magistrát zřizuje čtyři školy, a to ZŠ Čejkovická, Waldorfská škola Brno - střední, základní a mateřská škola, dále MŠ Štolcova a MŠ Veslařská. „Není nám známo, že by školní jídelny v základních a mateřských školách zřizovaných statutárním městem od února navyšovaly ceny obědů pro děti a žáky," uvedla Zdeňka Obalilová z tiskového střediska.

Většinu škol zřizují městské části. Největší z nich je Brno-střed, která má 11 základních škol a šest školních kuchyní, ze kterých se pak obědy rozvážejí do zbývajících škol. „Ve školních jídelnách námi zřizovaných škol zdražení obědů od února neplánujeme. Byla by to až krajní varianta, ke které zatím nechceme přistoupit," uvedla mluvčí radnice Kateřina Dobešová. Podle ní se školní kuchyně snaží najít úspory, kde mohou. „Snaží se vyhledávat nákupy ve slevách, akcích, samozřejmě ale při zachování všech potřebných norem. Dále se snaží šetřit i na provozu a podobně," dodala Dobešová.

Některé školy zvyšovaly cenu obědů už v předchozích měsících. „My jsme kvůli energiím navýšili cenu o pár korun už v lednu, kvůli zvýšení cen potravin předtím ještě od září. Jsme ale v zákonném limitu," uvedl ředitel ŽS Svážná Petr Punčochář.

Přehled o školách, které mohou zdražit obědy od února, zatím nemá Jihomoravský kraj. Podle mluvčí Aleny Knotkové bude zjišťovat data v květnu. Část škol zřizovaných krajem ale obědy nezdražilaa, například SŠ polytechnická Brno, Gymnázium Brno-Bystrc, Střední škola zahradnická Rajhrad, Integrovaná střední škola Hodonín a další.

Nově stanovené limity jsou reakcí na růst cen potravin. Jídelnám mají umožnit dál kupovat kvalitní potraviny. Děti do šesti let mají limit 36 korun, což je o šest korun více než dosud. Pro žáky od sedmi do deseti let je maximální cena 47 korun, což je nárůst o osm korun. Pro děti od 11 do 15 let je 50 korun, představuje to zvýšení maximální možné ceny o devět korun. Děti nad 15 let mají limit 54 korun. Naposledy se finanční limity zvyšovaly předloni v září o 20 procent. Do té doby platily od ledna 2012.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Freeimages

Štítky Brno, Obědy, Ekonomika, Energie, Školství

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nezdražíme vám obědy, vzkazuje Brno dětem ze základek a mateřinek  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.