Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Do Brna míří prestižní škola pro nadané děti, které šéfoval Klaus

Novinku pro moravské studenty chystá Brno, které po vzoru dalších tuzemských měst otevře prestižní základní školu a gymnázium. Zařízení, ze kterého žáci pokračují třeba na univerzitu v Oxfordu, umístí do areálu Nové Zbrojovky. Talentované děti si tak kromě Prahy a Ostravy vychová i jihomoravská metropole.

Nabídka brněnských vzdělávacích ústavů bude mít nový přírůstek. Zařízení, které se speciálně věnuje nadaným dětem, na jižní Moravě příští rok otevře společnost PORG. Ta pod stejnou značkou provozuje neziskové školy i v hlavním tuzemském městě a moravskoslezském kraji.

Zájemcům slibuje rozšířenou výuku angličtiny s rodilými mluvčími a přípravu ke studiu na vyhlášených vysokých školách po celém světě, jako je univerzita v Oxfordu nebo Stanfordu. Žáci se v lavicích učí také například integrovanou přírodovědu nebo kořeny evropské kultury.

Talent v nové čtvrti

Jako nejvhodnější lokalitu radnice vidí areál Nové Zbrojovky, který nyní prochází obnovou. V nové čtvrti tak nebude chybět občanská vybavenost včetně školských zařízení. „Nejdřív se škola usídlí v bývalé nářaďovně, poté se přestěhuje do vlastních moderních prostor, které v Nové Zbrojovce vzniknou,“ uvedl radní pro oblast prorodinné politiky Filip Chvátal (KDU-ČSL).

Zařízení nebudou navštěvovat pouze studenti, ale přiučí se v něm i učitelé jiných škol. „Kromě výuky společnost pořádá i bezplatné kurzy celoživotního vzdělávání pedagogů veřejných škol. V této praxi bude podle vedení ústav pokračovat i v Brně,“ doplnila radní pro oblast školství Irena Matonohová (STAN).

První studenty tato nestatní pražská škola přijala v roce 1990. Společnost o osm let později proslavil syn bývalého českého prezidenta Václav Klaus mladší, který se na šestnáct let postavil do jejího čela. Instituce se v Česku stala průkopníkem nových přístupů a metod ve výuce.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Google Maps/Facebook Václav Klaus ml./

Štítky Brno, vzdělávání, škola, studenti, Václav Klaus, učitelé, Václav Klaus mladší, Oxford, Praha, Ostrava, První obnovené reálné gymnázium, Stanfordova univerzita, Jihomoravský kraj, Moravskoslezský kraj, Irena Matonohová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Brna míří prestižní škola pro nadané děti, které šéfoval Klaus  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.