Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Cimrman má svou houbu. Objevila ji brněnská mykoložka

Vynálezce jogurtu, dvoudílných plavek a kolečkových bruslí Jára Cimrman má vlastní houbu. Po slavné fiktivní osobnosti českých dějin pojmenovala svůj objev brněnská mykoložka. Špička Cimrmanova má být poctou mistrovi a jeho divadelním hrám.

Drobnou houbu světlé barvy našla brněnská mykoložka Hana Ševčíková již roku 2015 při exkurzi na portugalské Madeiře. Popsat nový druh na základě jednoho nálezu ale nebylo možné a při dalších návštěvách ostrova se jí nedařilo objev zopakovat. „Měla jsem proto velkou radost, když mi mykolog Pierre-Arthur Moreau poslal některé jeho exsikáty z ostrova Madeira, mezi nimiž byl i další sběr tohoto druhu,“ popsala Ševčíková.

Nový druh pak prošel hodnocením odborníků, kteří si přečetli odborný článek zaslaný do jednoho z nejprestižnějších mykologických časopisů. Schválení objevu nové houby se zadařilo, a Ševčíková tak měla za úkol dát druhu jméno. Houbu nazvala Collybiopsis cimrmanii, tedy špička Cimrmanova.

Jméno českého všeuměla stvořeného Jiřím Šebánkem a Zdeňkem Svěrákem nese houba nejen proto, že byla fiktivní postava zapáleným vědcem. „Existuje odůvodněná domněnka, že se Jára Cimrman zastavil na ostrově Madeira při své cestě za polární kruh, když zavál nepříznivý vítr a vzducholoď, kterou testoval pro svého přítele Zeppelina, se vydala zcela nevhodným směrem,“ zažertovala Ševčíková.

Špička se tak přidává na již existující seznam objevů zasvěcených českému géniovi, a to k ostružiníku Járy Cimrmana či poddruhu myšice malooké zvané Apodemus uralensis cimrmani. Český vynálezce už má také svoji planetku, kino nebo sochu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Moravské zemské muzeum

Štítky mykologie, houba, Jára Cimrman, houby, objev, Hana Ševčíková, Madeira, dějiny Česka, Zdeněk Svěrák, Jiří Šebánek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cimrman má svou houbu. Objevila ji brněnská mykoložka  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.