Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Studenti se bouří. Některým vadí údajný tlak Masarykovy univerzity na očkování

Pětice studentů Masarykovy univerzity se rozhodla projevit svůj nesouhlas s postupy, kterými škola řeší epidemickou situaci. Skupina studentů poslala vedení instituce předžalobní výzvu kvůli údajnému tlaku na vakcinaci proti covidu-19 a vyžadování pravidelného testování po těch, kteří očkování nepodstoupí.

Na rektora Martina Bareše a děkany se prostřednictvím výzvy obrátili studenti lékařské, filozofické a pedagogické fakulty, kteří jednání ze strany univerzity považují za protiprávní. Dotyčným se nelíbí ani povinnost vkládat informace o očkování, prodělané nemoci nebo testu do informačního systému, kde údaje uvidí vyučující. Splnění povinnosti je přitom podmínkou účasti na prezenční výuce.  

„Očkování proti onemocnění covid-19 je dobrovolné a jakýkoliv nátlak na jeho podstoupení je v rozporu s právem na svobodný a informovaný souhlas, s právem na zachování lidské důstojnosti, s právem na nedotknutelnost osoby a také s právem na svobodu myšlení a svědomí," stojí ve výzvě, která zmiňuje také "diskriminaci a segregaci" neočkovaných. O dokumentu informovala advokátka Zuzana Candigliota.​ 

Žádají zrušení zvýhodnění očkovaných

Prostřednictvím předžalobní výzvy studenti žádají, aby vedení univerzity do tří dnů od doručení zrušilo zvýhodňování očkovaných studentů. Má také vysvětlit, na jakém právním podkladu vyžaduje od studentů informace o očkování. „V případě, že protiprávní stav nebude odstraněn, bude podána žaloba k soudu s návrhem na vydání předběžného opatření a také podněty k příslušným kontrolním státním orgánům," uzavírají pisatelé výzvy.

Vedení Masarykovy univerzity se dlouhodobě vyslovuje pro očkování, které považuje prakticky za jedinou cestu z pandemických omezení. Očkování je dostupné pro studenty přímo v prostorách univerzity. „Naši studenti jsou očkováni, protože přichází mimo jiné do styku s nemocnými pacienty při vzdělávacích aktivitách. Z tohoto pohledu doporučujeme na lékařské fakultě očkování," uvedl tento týden děkan fakulty Martin Repko.

Provoz univerzity se řídí takzvaným semaforem. Nyní je na žlutém, tedy druhém nejvyšším stupni. Přednášky s účastí nad 150 lidí probíhají distančně či hybridně. Děkani rozhodují o povinnosti studentů prokazovat se pro účast na prezenční výuce očkováním, prodělanou nemocí nebo testem. Pro studenty, kteří podmínky nesplní, je nutné zajistit distanční přístup ke vzdělání.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Reifová

Štítky ČR, koronavirus, školy, vysoké, Brno, očkování, Masarykova univerzita, univerzita, právo, Martin Bareš, Zuzana Candigliota, Martin Repka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studenti se bouří. Některým vadí údajný tlak Masarykovy univerzity na očkování  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.