Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Studentů s covidem je minimum, hlásí brněnské brněnské univerzity

Přestože nárůst počtu potvrzených případů nákazy koronavirem v Česku zrychluje, brněnské vysoké školy zatím v novém semestru zaznamenaly minimum pozitivně testovaných studentů či pedagogů. Na Vysokém učení technickém (VUT) i Mendelově univerzitě je to maximálně do deseti případů, ohnisko nákazy se nevyskytlo nikde. Některé vysoké školy nezaznamenaly žádné nakažené.

Pozitivně testovaných máme jednotky studentů, ale z různých fakult, tudíž nejde o ohnisko. U pedagogů nemáme informace o nikom pozitivním,“ uvedla na dotaz mluvčí VUT Radana Koudelová. Na kolejích v izolaci jsou dva pozitivní studenti. Zpřísnění pravidel škola neplánuje. Dle našeho právního rozboru by například povinné nošení respirátorů v učebnách muselo stanovit ministerstvo zdravotnictví. Jako vysoká škola toto opatření můžeme studentům pouze doporučit,“ dodala Koudelová.

Rovněž na Mendelově univerzitě jsou pouze jednotky případů nakažených studentů či pedagogů, které standardně eviduje a řeší krajská hygienická stanice. „V současné době z její strany nemáme hlášenou žádnou významnější incidenci. Tedy ani na kolejích, kde vládne přísnější režim a studenti musí prokazovat bezinfekčnost,“ sdělil mluvčí univerzity Filip Vrána. Ani tato škola zpřísnění opatření nyní neplánuje.

Na Janáčkově akademii múzických umění (JAMU) ani Univerzitě obrany žádné nakažené studenty ani pedagogy v novém semestru nezjistili. „Zatím poslední pozitivní případ jsme zaznamenali v červenci letošního roku,“ uvedl mluvčí JAMU Lubomír Mareček. JAMU také zpřísňování nemá v plánu. Sama akademie v pondělí začala přes společnost Podané ruce testovat v Divadle na Orlí.

Dodržujeme platná nařízení a respektujeme rozhodnutí hlavní hygieničky ministerstva obrany, která epidemiologická opatření řeší v rámci svého resortu. Nadále v tom budeme pokračovat,“ řekla Veronika Černá z Univerzity obrany. Informace z Masarykovy univerzity ČTK zjišťuje.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Univerzita Karlova - Lékařská fakulta v Hradci Králové

Štítky Brno, Univerzity, Školy, Covid, Vysoké učení technické v Brně, vysoká škola, Mendelova univerzita v Brně, Janáčkova akademie múzických umění v Brně, Česko, Univerzita obrany, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Krajská hygienická stanice, Masaryko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Dvořák

To chce testovat, testovat a zase testovat. To by v tom byl čert, (když je přibližně 50% pravděpodobnost pravdivosti testu) aby po sečtení všech "pozitivních" nebylo možno vyhlásit super-hyper pandemii, všechny a všechno zavřít vč. obchodů s potravinami. A to tak dlouho, dokud nebudeme všichni prosit o desáté přeočkování.

Pátek, 8. října 2021, 09:52Odpovědět

Studentů s covidem je minimum, hlásí brněnské brněnské univerzity  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.