Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Velká radost v Hodoníně. Narodil se vlk hřivnatý

Velká radost zavládla v hodonínské zoologické zahradě, kde přišlo trošku nečekaně na svět mládě vlka hřivnatého. Chovatelé už totiž v nový přírůstek ani nedoufali, jelikož vlčí tatínek a maminka se nachází v pokročilém věku.

Chovný pár, který na konci letošního roku přivedl na svět zdravého a čilého potomka, má dohromady 22 let. Desetiletá samice porodila již popáté. „Po konzultaci s koordinátorkou chovu jsme je nechali spojené i v období páření. Šance, že samice zabřezne, byla minimální. Proto byl tento vrh pro nás překvapením,“ vysvětluje zooložka Lenka Štursová.

Podle chovatelů z hodonínské zoologické zahrady se nejnovějšímu přírůstku daří velmi dobře. Bydlí zatím ve společném výběhu s rodiči, kteří se o něj vzorně starají, a v posledních dnech úspěšně podstoupil očkování a odčervení. Mladé vlče si zatím pochutnává převážně na mateřském mléku, avšak nepohrdne ani potravou, kterou mu rodiče vyvrhnou. Jakmile mládě povyroste, rozhodnou chovatelé, do které zoo se zvíře nakonec přestěhuje. 

Plachá zvířata

Vlk hřivnatý (Chrysocyon brachyurus) se převážně vyskytuje v Jižní Americe, především na území Brazílie, severní Argentiny, Paraguaye a dalších zemích. Žijí nejčastěji v křovinatých lesích či v savanách s bažinatým povrchem. Svým vzhledem připomíná spíše lišky, ale s extrémně dlouhýma nohama a nápadnou hřívou přes ramena.

V zoo Hodonín mají s chovem hřivnatých vlků více než dvacetileté zkušenosti. Dobře tak vědí, že tento druh vlků je velmi plachý a na stres citlivý. Jejich odchov je proto často komplikovaný. 

Celkem se narodila dvě mláďata, ale podobně jako u předchozího vrhu před třemi lety jedno z mláďat nepřežilo,“ říká Štursová. „Svou vinu na tom nesou i někteří návštěvníci, kterým neuniklo, že se v ubikaci něco děje, a pohybovali se i přes zákaz v distanční zóně bezprostředně u výběhu. Zvýšený ruch samici vyděsil natolik, že následně mládě usmrtila. Proto prosíme návštěvníky, aby do budoucna respektovali všechny zákazy a nařízení, které jsou v zoo umístěny vždy na viditelném místě, abychom podobným situacím předešli,“ vysvětluje chovatelka.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Josef Petrica

Štítky Vlk, Hodonín, Zoo, Mládě, zoologická zahrada, Paraguay

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velká radost v Hodoníně. Narodil se vlk hřivnatý  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.