Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Zlatý pohár Pivex – Pivo 2013 vyhrál Zubr Gold

Nejlepší chuť, vůni, říz nebo hořkost má podle odborníků pivo Zubr Gold. Stalo se absolutním vítězem degustační soutěže Zlatý pohár Pivex – Pivo 2013, jejíž výsledky oznámili organizátoři ve středu večer v brněnském hotelu Voroněž.

Obstálo v konkurenci další padesátky piv z patnácti českých a moravských pivovarů. Odbornou garanci dvoukolového degustačního hodnocení zajišťoval Výzkumný ústav pivovarnictví a sladovnictví Praha ve spolupráci s dalšími odborníky.

V hlavní soutěži 21. ročníku bylo vypsáno šest kategorií. První odborná degustace se uskutečnila v listopadu, druhé kolo pak koncem února. Z nabídky minipivovarů byla degustována piva pouze jednou, a to samostatně ve dvou kategoriích: světlé ležáky a tmavá piva.

„Letos nově degustátoři určovali také nejlepší míchané nízkoalkoholické pivo nebo míchané nealko pivo,“ sdělil Richard Morávek z pořádající společnosti Snip&Co.

Při posuzování chuti piva, jeho plnosti, vůni i řízu se podle organizátorů vyloučí statistické chyby a uspějí jen piva dlouhodobě kvalitní.

Titul šampiona získal stejně jako v loňském roce Zubr Gold z přerovského Pivovaru Zubr. Stejná značka piva vyhrála i kategorii světlých výčepních piv. Nejlepší kolekci piv má podle poroty Pivovar Litovel.

V kategorii světlý ležák se na prvním místě umístil Lobkowicz Premium ze skupiny Pivovary Lobkowicz, mezi tmavými pivy Litovel Dark tmavé výčepní.

Kategorii nealkoholických piv vyhrál Birrel světlý z pivovaru Radegast. Nejlepší jedenáctkou v kategorii ležáků je Velkopopovický Kozel Medium.

„Na rostoucí popularitu a zájem konzumentů o míchané pivní nápoje jsme zareagovali kategorií nízkoalkoholických míchaných piv, kterou vyhrál Staropramen Cool Grep, z nealkoholických míchaných piv pak Escape Energy z Pivovaru Litovel,“ uvedl Morávek.

Z produkce minipivovarů vyhrál Gustav světlý premium, světlý ležák z Litovle, z tmavých piv získal nejvyšší hodnocení Purkmistr tmavý ležák 12° z Pivovarského dvora Plzeň.

Soutěž Pivex se konala v Brně už pojedenadvacáté. O zlatý pohár se letos utkalo 15 pivovarů. Porotci ve dvoukolové soutěži vybírali z 51 značek piv.

Štítky Zlatý pohár pivex - pivo 2013, soutěž, degustace, vzorky, pivovar, minipivovar, Brno, pivo, Zubr, Voroněž, Pivovar Litovel, Praha, Pivovar Zubr, Pivovar Radegast, Pivovary Lobkowicz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zlatý pohár Pivex – Pivo 2013 vyhrál Zubr Gold  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.